7 г. след като Тайфи отрови 4-ма с ракия, ще лежи 54 месеца – още е мистерия откъде я е взел

“Не сме доволни от присъдата от 4 г. и 6 месеца, защото става въпрос за човешки животи. Това са децата ни! Очаквахме по-високо наказание. Все пак това са четирима починали млади мъже! Не може човешки живот да се оцени така”, казва Ати Муртева от Якоруда. Нейният син Салих е един от починалите след консумация на отровна ракия преди 7 г.

В сряда Върховният касационен съд излезе с окончателна присъда и призна за виновен Тайфи Мекльов за смъртта на четирима свои съграждани. Служители на Съдебна охрана го изведоха от дома му и го откараха в затвора в Бобов дол за излежаване на наказанието от 4 г. и 6 месеца.

Присъдата не бе обявена, каквато е практиката от последните години, за

да няма възможност осъденият да се укрие

Трагедията със смъртта на шестима души и още 8, чиито живот бе спасен от медиците, се разигра в дните около Коледа на 2015 г. Стана ясно, че всички са пили отровна ракия – смес от метилов алкохол с вода.

Собственикът на дърводелски цех в Якоруда Тайфи Мекльов бе обвинен за смъртта им.

Окръжната прокуратура в Благоевград го привлече към наказателна отговорност за това, че от 20 до 28 декември 2015 г. разпространил метилов алкохол, от което е последвала смъртта на Юсуф Мемчов, Вайдин Мисанков, Салих Муртев, Мустафа Юсеинов, Симеон Гаджев и Рифат Тупев.

На други 8, консумирали от разпространената от него спиртна напитка, са причинени различни по степен телесни повреди. Пострадалите имали оплаквания от главоболие, болки, гадене, повишено кръвно налягане, притъмняване пред очите, смущение в зрението, както и изпадане в състояние на кома.

В хода на наказателното производство е установено, че продаваната и подаряваната ракия съдържала водноалкохолни смеси с метилов алкохол.

Обвинението за умисъл в разпространяване на ракията

още на първа инстанция бе отхвърлено и окръжният съд призна Мекльов за виновен за престъпление, извършено от него по непредпазливост – не е знаел, че продава, черпи и подарява отровна ракия. Наложи му наказание лишаване от свобода за 5 години.

Не бе доказано за двама от починалите – Рифат Тупев и Симеон Гаджев, да са пили ракия, получена от него. Рифат я купил в пластмасова бутилка от лавка, а тази, която Симеон е пил, така и не се разбра откъде се е сдобил с нея.

Мекльов бе осъден да заплати и на 16 граждански ищци, като обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди от извършеното престъпление, сумата в общ размер от 595 хил. лева.

Софийският апелативен съд намали наказанието на Мекльов с половин година заради изтеклия период от време от извършване на престъплението, както и заради

допълнително влошеното семейно положение – смъртта на съпругата му

и това, че остава вдовец с грижа за децата си.

“Каквото и наказание да има, това няма да ми върне детето, но все пак не очаквахме толкова ниска присъда. От друга страна пък, все пак този човек влезе в затвора, нека да стои там и макар и малко, да си изтърпи наказанието.

Той ме съсипа! Няма нищо по-лошо от това родител да си погребе детето. Салко почина в ръцете ми. Питаше ме: “Мамо, какво става с мен?” Беше златно момче. Работеше в строителството в София, помагаше ми с пари, за да се издържам, след като съпругът ми почина.

Вече съм половин човек, пия по една шепа лекарства. Всеки ден съм на гробищата. Нито с живите съм, нито с мъртвите”, казва през сълзи майката на Салих.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене