Само 100-тина студенти избраха Банско да празнуват 8 декември

Минимален е броят на студентите, които са избрали Банско за своя празник. Официалната информация, с която разполага Съюзът на туристическия бизнес в курорта, е за около 100 младежи и девойки, които са пристигнали с посредничеството на агенция.

„Това, което ни е известно, е, че има около 100 човека, които са настанени на различни места, като около 20 от тях са в един от малкото работещи хотели в момента. Единични резервации, дори и да има, са малко. Повечето хотели, които традиционно посрещат студенти, са затворени и не работят“, каза секретарят на съюза Зорка Тумбакиева.

Въпреки малкото младежи и девойки в курорта и липсата на туристи в петък кабинковият лифт тръгна, но и там хората са малко. Във вчерашния ден мъгла бе обгърнала Пирин, а от уеб камерите се виждаха шепа мераклии да се разходят сред природата. По необработените все още за ски писти се забелязваха пързалящи се с шейни. Иначе концесионерът заяви готовност да даде старт на сезона още през тази седмица, дори и с няколко писти първоначално. Всичко зависи от времето и дали температурите ще са подходящи за работа на оръдията, тъй като и в планината снегът е все още много малко и недостатъчен.

Не само в Банско студентите липсват, а и в съседните населени места. В Добринище, където традиционно стотици младежи и девойки посрещат празника си, също остана празно. Предимно семейства са гостите на работещите места за настаняване там. Семеен, а не студентски е туризмът и в разложкото Баня, но там и в предходните години хотелиерите не бяха склонни да приемат младежи заради щетите, които оставят след себе си.

Все още е минимален и броят на резервациите за Нова година, като от бранша споделят, че предвид ситуацията и неяснотата за бъдещето най-вероятно всичко ще е в последния момент. Запитванията също са малко, но вече се наблюдава леко увеличение в броя на направените резервации. Те са предимно от българи и туристи от съседните балкански страни.

Въпреки проваления декември хотелиерите в Банско и района продължават да таят надежди за предстоящите празници и се надяват ограничителните мерки да бъдат смекчени след 21 декември. Силно съкратеният сезон ще откаже обаче част от бранша въобще да отвори врати.

“Това, което имам като информация, е, че част от хотелите няма изобщо да отварят тази зима, но като цяло всички останали сме в готовност. Повечето ще работят с намален персонал, тъй като се очаква значителен спад на туристи. И все пак остава надеждата ни за един що-годе добър сезон и да се надяваме, че нещата ще тръгнат”, каза Георги Думанов, който е собственик на семеен хотел и ресторант.

От бранша споделиха още, че в част от хотелите все още текат ремонти, за да могат за отговорят на изискванията на здравните власти и при първа възможност да отворят врати.в.Струма/Яна Йорданова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене