Председателят на АПИ, областният управител на Благоевград и експерти се срещнаха с жители на шест благоевградски села във връзка с пропаднал мост

Председателят на Управителния съвет на Агенцията „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Венцислав Ангелов, директорът на Областно пътно управление – Благоевград инж. Иван Кунев и експерти се срещнаха с жителите на шест благоевградски села във връзка с пропадналия преди повече от година Покровнишки мост, който е най-пряката връзка на селата с града.

Покровнишкият мост поддаде през декември 2021 година. След оглед на съоръжението бе взето решение движението по него да бъде спряно и оттогава хората от околните села използват обходен маршрут до областния център. Днешната среща е организирана от областният управител на Благоевград Стоян Христов, който пое този ангажимент по време на протест на жителите на засегнатите села.

Основната пречка до настоящия момент да не е започнало строителство на ново съоръжение е изместването на газопреносната тръба за Благоевград, която минава по компрометирания мост, посочи Христов. Тази пречка ще бъде преодоляна с усилията на държавата, каза още областният управител на Благоевград и допълни, че „държавата поема ангажимента да проектира, да финансира и да изгради газопреносно съоръжение, отделно от изграждането на новия мост“.

По думите на председателя на УС на АПИ Венцислав Ангелов към момента всички законови срокове са спазени и има осигурено финансиране, като се търсят възможности за изграждане на допълнително съоръжение близо до Покровнишкия мост, по което да бъдат преместени газопреносната тръба и останалите инженерни мрежи.

Събралите се на срещата жители на Покровник, Мощанец, Падеш, Лешко, Габрово и Дебочица поискаха дати и срокове за започване и завършване на строителството на ново съоръжение над река Струма при Покровник.

До края на януари изтичат сроковете за проектиране на двете съоръжения – нов мост над река Струма при Покровник и алтернативно съоръжение, по което да преминава газовата тръба, след което са необходими до 40 дни за издаване на разрешение за строеж на алтернативното съоръжение, стана известно по време на днешната среща. След изграждане на новото съоръжение и преместване на тръбата, по която минава газът за Благоевград, ще започне и демонтаж на компрометирания Покровнишки мост и изграждане на нов.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене