Повече от 1400 души е индикативният брой потребители в Благоевградско по проект „Грижа в дома“

Повече от хиляда и четиристотин души е индикативният брой потребители в общините в Благоевградско, включени в проектните предложения по процедурата „Грижа в дома“, част от програмата „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 г., каза за БТА експертът „Информационно обслужване и услуги“ към Областния информационен център в Благоевград Десислава Атанасова.

Процедурата е продължение на настоящата патронажна грижа, а проектни предложения са подали общо 146 общини в страната, като със сто вече са сключени договори и е стартирало предоставянето на услуги на близо 13 хиляди възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания.

По процедурата се финансират редица дейности, сред които предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания, както и доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост. Осигурява се и транспорт на персонала, който предоставя услугите от и до домовете на лицата.

По процедурата е допустимо и заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги, но със средства на потребителите. Сред допустимите дейности е и осигуряване на супервизия и обучения на служителите, които предоставят почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда.

Максималната стойност за предоставяните интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда (компенсация) за едно лице е до 5 041 лева за дванайсет месеца, а кандидатстването е до 31 януари 2023 г., посочи Десислава Атанасова.

Днес до 17 часа е крайният срок за кандидатстване по процедурата „Укрепване на общинския капацитет“, каза още експертът в ОИЦ – Благоевград. Бюджетът на процедурата е 25 млн. лева и по нея се осигурява интегрирана подкрепа в изпълнение на общинските правомощия по Закона за социалните услуги, Закона за хората с увреждания и Закона за лична помощ. Допустими бенефициенти са всички общини, а допустимите дейности са създаване на фронт офиси наемане и обучение на служители, разработване на електронни платформи за достъп до услуги, провеждане на информационни кампании.

Отворена за кандидатстване е и процедура „Бъдеще за децата“, по която допустими кандидати са общините и доставчиците на социални услуги. Безвъзмездната финансова помощ е до малко над 390 хиляди лева и не се изисква съфинансиране от страна на кандидатите, а крайният срок за подаване на проекти е 20 януари чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България 2020 (ИСУН 2020).

Процедурите са по програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027, а подкрепата по тази програма е насочена към развитие на работната сила, преодоляване на предизвикателствата на пазара на труда и осигуряване на повече и по-добри възможности за участие на уязвимите групи в икономическия и социалния живот на страната.

Бюджетът на програмата е над 3,8 млрд. лева, а самата програма ще достигне до близо 740 хиляди души чрез мерки, насочени към развитие на пазара на труда и уменията, подкрепа за социално включване, младежка заетост и социални иновации, посочиха от ОИЦ – Благоевград.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене