КМЕТЪТ МЕЛЕМОВ ВРЪЧИ СЪБРАНИТЕ СРЕДСТВА ОТ ИНИЦИАТИВАТА „КАЛЕНДАР НА ОБЩИНА СМОЛЯН” НА МАЙКАТА НА СТЕФАНИ

Кметът Николай Мелемов връчи събраните средства от инициативата „Календар на община Смолян -2023 г.” на майката на Стефани – Жана Тодорова . Те са в размер на 12 000 лв.
Благодаря на всички хора от Смолян и страната, които бяха съпричастни към благородната кауза и закупиха календара на община Смолян. Дарените от тях средства ще подпомогнат интензивните терапии, които ще направят по –пълноценен живота на Стефани. Тя е наше дете и затова може да разчитате на помощ, която не приключва с тази инициатива. Винаги сме насреща да помогнем с каквото можем, каза Мелемов пред майката.

Изказваме и нашата благодарност към Вас, г-н Мелемов, за организираната благотворителна инициатива и всички хора, които се включиха в нея и дариха средства за Стефани. Дъщеричката ми е едно много борбено, умно и добро дете, което има потенциала да стане един равностоен и самостоятелен член на нашето общество. Благодарим за добрината, която срещнахме. Сърдечно благодаря и на собствениците на обектите, в които се продаваше календара. За мен тази любов и съпричастност, която срещнахме от толкова много хора ни дава сили и кураж да продължим напред, каза развълнуваната майка.

Стефани от Смолян е на 4 години. Момиченцето се ражда в седмия месец след много тежка бременност и вследствие на задушаване при раждането, днес тя е с ДЦП –спастична диплегия. Майка й, Жана Тодорова, я отглежда сама.
От 10- месечна възраст на Стефани се провеждат много интензивни терапии с рехабилитатор, специален педагог, логопед и други специалисти. С помощта на тази интензивна работа, момиченцето е успяло да надмине всички очаквания на специалистите за целия и живот, но Жана и Стефани не се отказват.

Днес тя умее да се задържи самостоятелно на крачетата, да направи 5-6 крачки без опора и да се движи по мебелите. Лимит на нейния потенциал от специалистите вече няма, очакванията са с правилните терапии и манипулации тя да расте нормално и дори някой ден да тича с децата в училище. За съжаление обаче, ако не продължат терапиите, състоянието и не само няма да се подобри, а дори ще се влоши. На 16 август , 2022 г. е направена манипулация в Турция, която ще се повтори на 23 януари т.г. Следващата стъпка към успеха (освен интензивната рехабилитация) е фибротомия, която се прави в Сърбия.
Момиченцето и майка му се справят сами с всичко. За майката, която е самотен родител, е невъзможно да покрива финансовата част на необходимите процедури и медицински манипулации и се налага да търси помощ. Затова тази помощ е изключително ценна за Стефани и Жана.

Община Смолян благодари на всички, които показаха съпричастност към благородната кауза, както и на авторите на снимките, които ги предоставиха безвъзмездно за изработването на календара. Изказваме благодарност и към всички хора, фирми, търговски обекти, учреждения, цехове и образователни институции, които се отзоваха да продават календара с благотворителна цел.
За пета поредна година тази инициатива ни дава надежда, че в колкото и трудни времена да живеем, доброто и съпричастността могат да случват чудеса.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене