Огромен интерес към програмата за саниране на жилища в Благоевград

При огромен интерес от страна на гражданите премина първата среща, организирана от Община Благоевград, на която бяха представени основните насоки на условията за кандидатстване по Програмата за енергийно обновяване на многофамилните жилищни сгради. Зала „22 септември“ се оказа тясна, за да побере всички желаещи да научат критериите и условията, на които трябва да отговарят сградите, за да бъдат допустими за финансиране.

Кметът Илко Стоянов вече е сформирал специален екип, който ще помага на Сдруженията на етажната собственост да изпълнят условията за кандидатстване. Той разясни на присъстващите в залата кои са най-важните насоки, заложени в Проекта на МРРБ, съдържащ основните насоки и условия за саниране на жилищни сгради по Плана за възстановяване и устойчивост.

Допустими за финансиране са сгради, проектирани до 26 април 1999 година. Собствениците на жилища трябва да регистрират Сдружения на етажна собственост. Техническото обследване ще бъде за сметка на собствениците, като по предварителни прогнози то ще струва по 6,12 лв. на квадратен метър.

При одобрен проект след това парите за техническия паспорт ще бъдат възстановявани на гражданите. „Какво се случва обаче, ако проектите на Сдруженията за саниране не бъдат одобрени? Този въпрос все още стои отворен“, призна кметът Илко Стоянов. Община Благоевград ще организира и други подобни срещи, на които ще се разясняват изискванията за кандидатстване по програмата. До края на октомври могат да се дават предложения по Проекта на МРРБ. От 11 октомври се окачва Програмата за енергийно обновяване на жилищните сгради реално да стартира.

Източник: Радио Благоевград

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене