Борисов след лидерската среща: Разговорът беше за след изборите

Ще иска от структурите на ГЕРБ да позволят разговори и с БСП

„Този разговор има смисъл за следващите избори, защото ако се беше провел преди да се раздадат мандатите и се намери  сечения, ние нямаше да предлагаме правителство, а с третия мандат щеше да има правителство тип „Габровски“, коментира след лидерската среща в НС председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.
Въпреки че отиде на срещата той беше категоричен, че ГЕРБ не може да подкрепи кабинет с мандат на БСП, защото има партийно решение да не се влиза в коалиция и да не се подкрепя управление на левицата.

По думите му обаче времената се менят.

„Нашият конгрес ни е забранил да разговаряме за коалиция с БСП, но подобна забрана не би трябвало да е спирачка за някакъв вид техническо, експертно или програмно правителство в един момент. Ще изпратя писма и структурните звена в страната ще се произнесат“, каза той и добави, че целта е да се даде на ръководството на партията възможност при такава кризисна ситуация да води разговори с всички.

„Последните, с които бихме направили правителство са БСП, но в същото време уважаваме тяхната покана“, коментира Борисов.

Той уточни, че целта е да се върне парламентарната република, защото разговорите за управлението се водят в парламента, а не по кабинети.

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене