Меджидиев с последни новини за медицинските хеликоптери и недостига на лекарства

Нито една от седемте препоръки не е изпълнена за проблема с липсващите медикаменти, отсече служебният здравен министър

„Недостигът на лекарства не е от тези шест месеца, той е от доста по-дълъг период. Не можем да оставим хората без медикаменти, правим всичко възможно за допълнителни доставки“, това обяви министърът на здравеопазването Асен Меджидиев на брифинг, който отговори задочно на критиките своя предшественик на поста – проф. Асена Сербезова.

„Направих справка и установих два сигнала и една жалба, постъпили в края на 2021 и в началото на 2022 г. Те са от Българската асоциация за развитие на паралелна търговия на лекарства и от Българската асоциация на едра търговия на лекарства.

Буквално на другия ден с един имейл единствено се променя формула. Но се запознах в детайли с целия одит на „Информационно обслужване“ с множество препоръки, нито една от които не е изпълнено„, коментира здравният министър.

По думите му от март месец насам единствено е изпълнена препоръката на промяна формулата. Другите препоръки са – липса на контрол и възможност за проверка за спазването на законовите уредби; липса на технологичен инструмент за ограничаване на определени действия, в случай неподаване на данни или погрешно подадени такива; използваната софтуерна база е нелицензирана.

Освен това системата няма възможност за контрол и проверка на наличности спрямо потреблението – този пропуск оказва влияние върху генерирането на забранителния списък на Изпълнителната агенция по лекарствата.

„Сред други проблеми са ръчно въвеждане на данни и липса на автоматизация на тези процеси„, обясни още здравният министър.

„От седем препоръки за нито една не е взета мярка да се поправи проблемът с лекарствата и в момента берем плодовете на това„, заяви той.

„Целим иницииране на законодателни мерки за засилване на контрол на търговците на лекарства. Възлагат се проверки за коректното подаване на информация, има вече санкционирани търговци, ще има и санкции, като затваряне на обекти, докато не се оправи проблемът.

В хода на проверките бяха установени нарушения и разминавания в подадените справки, защото не са спазени изискванията на одита на „Информационно обслужване“, посочи той.

„По повод на законодателните промени, които ще инициираме, ще включват промяна на алгоритъма на изчисление на потребеление на лекарствата, посредством който се идентифицира недостиг на медикаменти; съкращаване на административните срокове за издаване на разрешение на паралелен внос. Тази мярка ще даде възможност да се компенсира недостига на определен медикамент.

Целта на здравното министерство, както и на служебното правителство е тази система да заработи ефективно. Липсват детски антибиотици, те трябва да бъдат вкарани и да се осъществява контрол за техните доставки и износ„, каза още Меджидиев.

По отношение на медицинските хеликоптери, работна група ще се заеме с въпроса за хангарите, площадките за кацане и излитане, както и обучението на пилоти, за да има цялостна готовност да заработи спешната въздушна помощ, когато страната ни разполага вече с хеликоптери„, уточни служебният здравен министър.

/blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене