Австрия иска да ни пази границата, правителството готово да приеме

Имаме предложение от Австрия техни части да работят на нашите ГКПП и ние сме готови да го приемем. Това съобщи вицепремиерът и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на отчета си пред премиера Гълъб Донев за работата на министерството по отношение на членството ни в Шенген.

Направихме група между МВР, МВнР и Министерството на правосъдието. Издържахме успешно проверките на ЕК, горд съм с работата на „Гранична полиция“ и начинът, по който се справи с тези две проверки. Австрия има претенции към политиката на ЕК и функционирането на шенегенското пространство, а Нидерландия постави въпроси, възникнали 2019 г., които нямат отношение към нашата работа. На професионално ниво тече диалог с Австрия, каза министърът. Той обясни, че след 20-и предстои и посещение от австрийската страна, което ще провери работата по границата.

Аз вярвам, че Австрия много по-рано от октомври ще даде положително становище за членството ни в Шенген. Такова се очаква и от Нидерландия, посочи Демерджиев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене