Ексклузивно! Шампионът Снежана Влахова пред Топ Преса: Внимавайте какво казвате на себе си, защото тялото ви чува!

Интервюто взе Цветелина ДИМИТРОВА

Интервюто взе Цветелина ДИМИТРОВА

Истинска гордост за Топ Преса е да отразява и да става част от емоцията , да изживее гордостта, представяйки на своята аудитория поредният шампион, кадър на неврокопската спортна школа.Драги читатели, пред вас е Снежана Влахова – многократен шампион по силови спортове културизъм, бодибилдинг. Тя е родом от гр.Гоце Делчев, номинирана за спортист на годината в родният си град, спечелила десетки призове,титли и е пример за личност изградена и спортна култура. Здравей Снежана, горда съм ,че ти си от нашият край и си тръгнала от красивият Гоце Делчев, затова искам да започна нашият разговор с твоето начало.

Как започна всичко, ще споделиш ли някой топъл спомен от детството ти в Гоце Делчев, кой и как те тласна към спорта?

 – Аз сама се насочих към спорта. Още като бях много малка много исках да тренирам бойни спортове, не си спомням някой да ме е ориентирал към това. Тогава обаче в Гоце Делчев нямаше нито една такава школа. Чак когато станах втори клас дойде такава възможност. Спомням си много ясно как видях на таблото в училище залепена реклама за тренировки по Таекуондо. Много се зарадвах и не можех да повярвам, че най-после ще мога да правя това, за което си бях мечтала от доста време. Дори сега, като разказвам, мога да усетя онова вълнение, което изпитах тогава!

Защо избра точно бойни спортове и културизъм?

– Бойните спортове ме привличат още от малка, както вече казах. Харесва ми идеята за едновременно развитие на ума и тялото и тяхната взаимовръзка. Харесва ми философията на бойните изкуства и също така ми харесва усещането за сила и устойчивост, които ми носят. Спорта като цяло, не само бойните спортове, формира редица личностни качества, които помагат в живота. Също така ми харесва адреналина, който получавам по време на тренировки. Започнала съм с Таекуондо, след това кик бокс и муай тай. Най-много ми харесва Муай Тай, един от най-твърдите спортове, с голямо разнообразие на техники, които могат да се използват по време на спаринг. Много красив според мен спорт. С бодибилдинга започнах да се занимавам през 2019. Бях спряла да се състезавам в бойните спортове, наскоро бях завършила магистратурата си в Национална спортна академия “Васил Левски” и се чувствах някак отегчена, не ми предстоеше нищо, което да очаквам и тогава, малко на шега реших да участвам на състезание. От там обаче, изцяло се преориентирах към бодибилдинга, в момента работя като фитнес инструктор и продължавам да се състезавам, като имам все по-големи амбиции. В бодибилдинга ме привлече естетиката, която се постига и също така , начина по който се постига. Бодибилдинга, както и бойните спортове също ме учи на неща важни и в живота. На търпение, на постоянство, на дисциплина. Каквото дадеш, това ще получиш! Много ми харесва свързаността между тялото и мозъка. Внимавайте какво казвате на себе си, защото тялото ви чува! Като обобщение бих казала, че точно тези спортове ми дават усещане за сила, за преодоляване на трудностите и за постижение, уравновесяват ме, правят живота ми по-интересен и ми носят емоционално удовлетворение.

Каква емоция преживя в момента когато обявяват името ти като победител?

-Според мен всеки, който е стигнал до сцената в известен смисъл е победител. Защото всеки по някакъв начин е преодолял себе си, трудил се е и се е лишавал. Но когато печелиш, чувството е невероятно. Тогава знаеш, че всички лишения и усилия са си стрували, а те са много. Месеци наред цялото ти ежедневие е обвързано с подготовката. Кога спиш, кога се храниш, с какво и колко, кога тренираш и как и това е само повърхността на нещата, които трябва да бъдат съобразени в подготовката.Това е истинското състезание, да успееш да следваш плана продължително във времето и да правиш правилните неща, затова тази година за пръв път се подготвях с треньор. Сама стигнах до някъде, но за състезанията имах нужда от по-високо ниво и се насочих към Благой Ангелов. Искам да изразя безкрайната си благодарност към треньора ми, благодарение на правилните му насоки тази година постигнах най-добрата си форма до момента и поставих основата за още по-голямо развитие. Благой Ангелов е изключителен професионалист и аз му имам пълно доверие, че правим най-доброто, което е необходимо. Аз оценявам и личния си напредък, не само спрямо останалите. През изминалата година имам четири състезания и всеки път бях по-добра от предходното. Не е важно само да си първи, важно е колко си подобрил себе си и как стоиш сред силна конкуренция. Аз съм много доволна от себе си и имам планове за още по-добро представяне следващата година!

Запознати сме, че освен активен спортист ти си и треньор преподавател на малки деца и дами. Какви са основните принципи, които искаш да им предадеш в спортен и чисто човешки план, как се работи с деца как възприемат те спорта?

-Преподавам кик бокс на деца. Мисля, че е важно децата да си формират спортна култура от рано. Не е толкова важно какъв е спорта, според мен е добре родителите да дадат възможност на децата си да пробват различни спортове и сами да изберат. Трябва да се има предвид, че децата са с много непостоянни интереси и трудно се задържат на едно място. Рядкост са децата, които са насочени в едно конкретно нещо и този интерес се запазва във времето, както е било при мен. Най- важното за мен е да им предам любов към спорта и да имат двигателна активност. Когато тренираш деца ставаш много важна част от формирането им като личности и в този смисъл работата ми е отговорна. Групата ми не е със състезателна насоченост, идеята ми е до колкото мога да им дам това, което аз съм получила от спорта. Тренировките са в голяма част под формата на игра, така децата по-лесно възприемат и освен това са по-мотивирани да тренират, защото им е забавно. Освен групата по кик бокс, както вече споменах съм и фитнес инструктор. Там прекарвам по-голямата част от деня си. Хората, които идват при мен тренират любителски, като целите им са различни, със състезатели на този етап не работя. Хората, които идват при мен са различни като възраст, професия, което прави работата ми много интересна. Срещам много интересни личности и за мен е голямо удоволствие, че успявам да внасям нещо хубаво в живота им чрез моята работа. Често мои клиенти ми казват, че откакто тренират се чувстват и физически и психически по- добре, което много ме радва, също така за мен е интересно да преценя как да подходя към всеки един човек, съобразявайки неговите цели, здравословно състояние и възможности. Мисля, че е много важно човек да прави нещо, което му е интересно, нещо което го стимулира да се развива и съм много доволна, че нещата ми се развиват в тази посока.

Как виждаш бъдещето на този спорт, скъп ли е, как съумяваш да се финансираш?

– Да, доста скъп спорт е това. За момента сама финансирам подготовките си. Може би в даден момент ще се появят и спонсори, но засега е така. Не само в този спорт, но и в много други, финансовия фактор често спира развитието на обещаващи състезатели, което е много жалко. Освен шампион, ти си очарователна и красива дама.

Ще ми позволиш да ти задам един чисто дамски въпрос как реагират мъжете на твоето съвършенство?

-Никак не мога да се оплача от липса на внимание, като цяло имам впечатления, че повечето хора реагират положително на визията ми. Разбира се, има и такива, на които не им допада такъв тип визия. Но особено в спортните среди, точно такава визия е доста високо ценена.

Ще ни споделиш ли какви са плановете ти за новата година и като цяло?

-Планирам скоро пак да започна подготовка за състезания и към средата и края на годината очаквам още по-големи успехи. Сигурна съм, че с треньора ми ще направим още по-добра и очаквам с нетърпение да видя какво ще се получи. Благодарим, че прие да дадеш интервю пред Топ Преса.Моля за твоето послание към читателите на многобройната ни аудитория! – Аз също благодаря за поканата. На читателите бих препоръчала да спортуват независимо какво, вече в Гоце Делчев има много възможности. Гарантирам им, че ще се чувстват по-добре. Бих им препоръчала, ако имат нужда от насоки да посетят Express sport, моите приятели Крум Томчев, Таня Янева и Елена Янева ще им помогнат да постигнат целите си. Вярвам, че тялото е храм на душата, затова съветвам читателите да се грижат за него, обещавам, че ще останат доволни! Често съм чувала хората да казват, че бодибилдинга е неблагодарен спорт, защото ако спреш да тренираш и да спазваш хранителен режим резултатите бързо ще си заминат. Аз пък мисля, че точно това му е хубавото, за да може човек да се научи, че ако иска нещо, то трябва да се постарае за него и то не веднъж, не до едно време, не докато постигне желания резултат, а постоянно, всеки ден!!! Много хора имат някаква извратена потребност да търсят проблема винаги някъде извън себе си, някой друг да им е крив, някой друг им пречи, някой друг руши щастието им, а истината е много проста. Хората разрушават всичко сами с безразличие, мързел и глупост!!! Каквото даваш, това получаваш! И не става въпрос само за спорт! А вие какво давате? Искам да благодаря за всичко, което постигнах през тази година на първо място на треньора си Благой Ангелов, без който нямаше да успея толкова много да напредна!!! Благодарна съм на приятеля ми Алекс за подкрепата, която ми дава през цялото време, също така искам да благодаря на цялото ми семейство, приятелите ми, клиентите ми и всички други, които ме подкрепят и се вълнуват заедно с мен и се радват на успехите ми. Специално искам да благодаря на моята майка за сигурността, примера, силата и обичта, които винаги ми е давала. Тя е до мен през всеки един етап на моите подготовки, съпреживява с мен всичко през което преминавам в процеса и независимо от резултата винаги ми показва, че се гордее с мен. Факта, че имам такива хора около себе си ме прави победител! Желая на всички да бъдат малко по-добри и към себе си и към останалите!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене