ЕКСКЛУЗИВНО! ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОБС – БЛАГОЕВГРАД Р. ТАСКОВ ЗА КЛЕВЕТИТЕ, АТАКИТЕ И МЕРАЦИТЕ ЗА ПОСТА МУ

Повод за днешното интервю е напрежението и искрите, които прехвърчаха преди дни между съветника Андон Тодоров и председателя на Общински съвет Благоевград. Преди седмица Тодоров поиска оставката на парламентарния шеф и председателското място в Общински съвет Благоевград да се заеме на ротационен принцип. В отговор на нападките Радослав Тасков го обвини в клевета и го заплаши със съд. Потърсихме председателя на ОбС-Благоевград Радослав Тасков, който да коментира темата, както и други актуални въпроси, свързани с местния парламент.

Г-н Тасков, кажете сега как така си позволявате да подменяте общински решения, както ви обвини съветникът Андон Тодоров, визирайки решението за представяне на болничен лист от родители, чиито деца не посещават редовно детските заведения?

– За да обвиниш Председател на общински съвет, че е подменил решение, взето на сесия, трябва да си или лаик, или откровен лъжец. Всеки, който знае как работи и постановява решения местния парламент, е наясно, че такова  действие е невъзможно. Решението, което визираше Андон Тодоров, е взето с мнозинство от 30 гласа „За”, 0 „против” и 4 „въздържали се” след широка дискусия и в крайна сметка изразяваше волята на мнозинството от общинските съветници, и дословно цитираше предложението на вносителя. Атаката бе направена с две цели. Първо да се яхне вълната от недоволство на родители, които смятаха, че са ощетени от това решение и второ да послужи като мотив за искане на моята оставка. Нещо, към което Андон Тодоров се стреми от много време. За щастие лъжата бе разобличена на време и аз съм доволен, че получих подкрепа, както от мои колеги така и мои  съграждани, които бяха готови да дойдат на последната сесия и да изразят недоволството си от исканата ми оставка. Към днешна дата смятам, че въпросът е приключен и това бе по скоро една неуспешна атака с още по- неуспешен край!

Това обаче беше само един от мотивите за искане на вашето отстраняване. Тодоров ви обвини и в това, че не допускате предложения на групата му до разглеждане от комисиите в ОбС.  Как ще коментирате това?

– Като поредната неистина! ПП Партия на Зелените са внесли четири предложения в деловодството на общински съвет, като всяко едно от тях съгласно правилника е изпратено за становище от Кмета на община Благоевград. Всъщност той има само едно предложение, по което Председателят на общински съвет може да предприеме директни действия и това е искането им да се проведе процедура за избор на Обществен посредник. Към днешна дата всички действия по удовлетворяване на това искане са предприети. Приехме съвсем нов Правилник за дейността за обществен посредник. Също така избрахме комисия, която да проведе процедурата за избор на такъв. Така че смятам, че това искане е изпълнено. Що касае другите три предложения, по едното вече има отговор от общинска администрация с постановен мотивиран отказ. По останалите две, общинска администрация все още не е дала становище. Винаги съм толерирал подобна активност на общинските съветници, но е добре предложенията, които правят преди всичко да бъдат законосъобразни, след това целесъобразни и в крайна сметка подобни предложения да са приложими на практика.

И все пак, не би ли било по-добре, в името на по-добрата работа на съвета и по-голяма прозрачност в неговата работа, да бъде въведен ротационен принцип за заемане на председателското място в Общински съвет, както настоява Андон Тодоров?

– Не смятам, че общински съвет ще работи по- добре, а още по малко ще бъде по- прозрачен, ако има ротационен принцип за заемане на председателското място. Представете си какъв хаос би настанал, ако председателят на ОбС се сменя през шест месеца. Докато някой влезе в спецификата на работата и се научи как да резолира преписките и да насрочва комисии, ще се наложи да сдава поста. Да не говорим за представителството, което има председателят на ОбС пред външни институции и организации…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене