Без категория

Яне Янев ексклузивно: Предотвратихме избора на Веселина Тенева

Яне Янев

Борисов се хвана за главата на документи за нея, ГЕРБ няма да подкрепи кандидатурата й, смята лидерът на РЗС

Днес направих още едно добро за България и за съдебната система, защото с няколко хода успях да предотвратя избора на Веселина Тенева за главен съдебен инспектор. Това заяви първо пред БЛИЦ лидерът на РЗС Яне Янев. По-рано днес от партията му постави ултиматум на партиите да оттеглят кандидатурата й.Току-що свърши срещата ми с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Политическият съвет на РЗС и правният ни отдел бе събрал нови доказателства срещу Тенева, които Борисов получи и след срещата си с него останах с твърдото си убеждение, че ГЕРБ няма да гласува за нейната кандидатура, а за избора й са необходими две трети от гласовете в парламента, така че е абсурдно тя да бъде одобрена, посочи Янев. По думите му, след като Борисов разгърнал документите, се хванал за главата.

Лидерът на РЗС обаче отказа да влиза в детайли, а само посочи, че част от документацията я имало в публичните регистри, друга част били протоколи и определения, които тя ги е писала. Тенева е била и в тандем с колежката си Венета Марковска, която се провали в състезанието за конституционен съдия, след острия отпор срещу нея и извадени факти от личния й живот. Двете са били тандем по определени съдебни решения.

При излизането на Тенева пред етичната комисия на ВСС тя е скрила много притеснителни данни за себе си. Част от членовете на ВСС са се правили на дръж ми шапката и не са задавали въпроси по същество, посочи лидерът на Ред, законност и справедливост.

От самите нейни обяснения обаче, които експертите на РЗС взели за база, станало ясно, че около нея и нейни близки може да се говори за търговия с влияние, пране на пари, злоупотреби в агенцията по вписвания, покупко-дарения с изключително съмнителна правна стойност, неправомерно придобиване на имоти, спекулации, свързани с цени и маржове.

Неслучайно ние от РЗС настояхме да се направи проучване какво се случва във ВАС и дали там няма корупционни гнезда, които произвеждат съдии-милионери и дали няма съдии, които пишат решения срещу пари, посочи още Янев.

Диана МИЛЕВА, БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене