Един от най-добрите медици в благоевградска област доктор Виолета Ботева: Енерготерапията е метод, който стимулира естествени, природни механизми на оздравяване в организма

доктор виолета ботева

За разлика от лекарственото лечение енерготерапията няма абсолютно никакви странични разрушителни действия върху човешкия организъм, няма противопоказания.

Д-р Виолета Ботева е родена и израсла в гр. Ловеч. През 1985 г. тя завършва средното си образование в Математическа гимназия – гр. Ловеч с пълно отличие и златна значка.

1986-1992 г. – обучение и дипломиране във ВМИ-Плевен. По време на следването си по медицина в 4-и курс д-р Ботева открива невероятната сила, която притежава – да диагностицира и да лекува с концентрация на мисълта и с полагане на ръце върху болния. Продължава обучението си в медицинския институт и паралелно работи с пациенти, удивлявайки се от точността на диагностиката, която провежда на целия организъм – на минали, настоящи и бъдещи болести – и на мощните процеси на оздравяване, които стартират още от първите енергийни сеанси. Тя работи предимно с хронично болни хора, със сериозни органични страдания. Лечебните промени са толкова силни и категорични, че я мотивират след завършване на медицина да посвети изцяло лекарската си практика на дарбата си като енерготерапевт.

1993-1994 г. – лекарката работи в център за алтернативна медицина „Авицена“ в гр. София. В центъра работят и други лекари-енерготерапевти, лекари, практикуващи Китайска традиционна медицина, диетолози, а също и енерголечители без медицинско образование, но с доказани терапевтични резултати. Центърът разполага с мед. лаборатория, ЕKГ кабинет, има договор с Института за изучаване на мозъка – отттам им изпращат страдащи от епилепсия. Специалистите от Института са удивени от резултатите – енерготерапията при тези болни променя ЕЕГ данните в посока на оздравяване много по- мощно отколкото и най-силните антиепилептични медикаменти, без страничните ефекти на лекарствата. Чрез данните от ЛАБОРАТОРИЯТА и апаратурните изследвания терапевтите имат обективните доказателства за лечебните промени, настъпили при пациентите след лечението.

1993-1998 г. – д-р Ботева работи като лекар-енерготерапевт в самостоятелен кабинет в София.
1998-2001 г. – лекарката работи заедно с майка си, в Р Македония – в градовете Скопие, Тетово, Охрид и Прилеп. В Македония двете енерготерапевтки имат редица публикации в пресата и ТВ предавания за успешната си работа. Лекари от Скопие и от Охрид – възхитени от лечението и резултатите им изпращат свои пациенти със сериозни страдания.

2001-2002 г. – д-р Ботева и майка й – Тотка Ботева, работят в кабинет в гр. Благоевград и в гр. Разлог.

2002- 2004 г. – лекарката пребива във Великобритания. След няколкомесечно обучение по английски език в колеж в Лондон навлиза в средите на хората, практикуващи Комплементарна медицина. Приета е за пълен член на World Federation of Healing и започва работа в клиника за комплементарна медицина „Лавендер Хилл“ в Лондон.

През август 2003 година д-р Ботева изнася доклад за работата си като енерготерапевт на конференцията на международната лечителска федерация в Шекспировия град-Страдфорд на Ейвън и получава много висока оценка от участниците за постигнатото като енерголечител през годините. Лекарката има няколко публикации в английската преса за работата си, като една от тях е в лондонски вестник – на цяла страница журналистът разказва за срещата си с нея, точната диагностика, която тя му провежда и за силната топлина, излъчвана от ръцете й, прави и снимка – как е „залепила“ голям метален предмет на ръката си със биомагнетизма си.

От 2004 г. до днес д-р Ботева работи в кабинет за неконвенционална медицина в София.

През 2006 г. излезе от печат първата книга на д-р Ботева и г-жа Ботева, посветена на чудотворното изцеление – „Енерготерапията – чудо и реалност“.

През годините до днес лекарката има десетки публикации за работата си в български вестници и участие в ТВ предавания.

– Д-р Ботева, бихте ли се представили?

– Завършила съм медицина преди 21 години.  Като студентка във ВМИ аз разбрах, че притежавам способността да помагам на  болни, страдащи от   сериозни заболявания с лечебната енергия, която излъчвам. Това се случи в 4 курс от обучението ми по медицина.В продължение на следващите 3 години аз работих с болни с различни заболявания, като ги лекувах със  енергия и паралелно с това продължих обучението си по медицина.

Наблюдаваните мощни лечебни промени в организма на болните, с които работих, използвайки единствено силата на енергията, лекувайки и повлиявайки  успешно много голям диапазон на заболявания, ме мотивираха след дипломирането си като лекар, да се посветя в работата си на този лечебен метод от неконвенционалната медицина!

В рода ми по майчина линия сме осем дипломирани медика. Дарбата за лечение с енергия също е наследствена –моята майка е успешен енергиен лечител, баба ми и прадядо ми също са лекували болни с енергия.

Като енерготерапевт съм работила и в Република Македония и във Великобритания. В Обединеното Кралство  практикувах като лекар-енерготерапевт в клиника за алтернативна медицина в Лондон и в английската провинция Девън.

През 2003 година бях поканена и участвах  с доклад на  голям международен форум Конференция на Световната Федерация на Лечителите в английския град Страдфорд на Ейвън. Докладът беше  озаглавен „Чудото и реалността на терапевтичната сила на енерголечението“. Получих много висока оценка от присъстващите за постигнатите от мен в годините терапевтични резултати при лечение на пациентите ми!

– Разкажете ни за енерготерапията – какво представлява всъщност този метод на алтернативната медицина, какъв е механизмът, чрез който той предизвиква оздравяване в човешкия организъм?

Енерготерапията е метод, който стимулира естествени, природни механизми на оздравяване в организма. Стимулира се имунитета, подобряват се всички жизнени функции на тялото-дишане, храносмилане, отделяне, бъбречната дейност, сърдечна дейност, кръвоснабдяване, хормонална секреция, нервна и ендокринна регулация на жизнените процеси. Лечението с енергия стимулира още с първите терапевтични процедури силни процеси на детоксикация, имунната система се активизира и започва изхвърляне от тялото на пациента на микроорганизми, токсини, излишна вода, слуз, пясък, камъчета, кисти, полипи, силно увредени клетки. Този процес на детоксикация е  много важен и благодарение на него става действителното оздравяване на болните органи. Процесите на изчистване на организма се извършват през естествените пътища на тялото-кожа, дихателна система, урина, полови пътища, уши, слъзни канали, дебели черва. Енергията стимулира изхвърляне от синусите, гърлото, бронхите и белите дробове на различни секрети, получава се активизиране на изхождането по голяма нужда, отделя се повече урина, тя става тъмна, мътна, със силен мирис; при жени с гинекологични проблеми –възпаление на полови пътища има изтичане на  вагинални секрети, при някои пациенти има и очистителни реакции през кожата-краткопреходни сърбежи и обриви… Тези лечебни реакции имат силно оздравителен ефект, тъй като водят до изхвърляне на причинителите и на продуктите от болестта. Този процес на изчистване може да продължи седмици или месеци. Подобрението на състоянието на пациентите се усеща още от първите процедури. Всички процеси на оздравяване, които енергията стимулира в организма са кодирани в клетъчната памет на живата материя, но поради вредни фактори на околната среда- стрес, преобладаващо негативни емоции у много хора, неправилен начин на живот и т.н. са силно подтиснати. Енергията  напомня на тялото как да се справи с болестния процес.

Много силни лечебни промени енерготерапията стимулира и при хора, страдащи от хронична умора,  невро-вегетативна дистония, депресия, безсъние.

– Кои болести могат да се лекуват с енерготерапия?

– Аз работя като енерготерапевт вече 24 години и за този период получих много богата информация и опитност за възможностите на този вид терапия! Работила съм с пациенти, страдащи от вътрешни болести – остри и хронични заболявания на дихателна, храносмилателна, отделителна система – синузит, ангина, ларингит, бронхит, пневмонии, гастрит,язвена болест, ентеро-колит, улцерозен колит, стеатоза на черния дроб, възпаление, дискинезия и конкременти  в жлъчния мехур; пиелонефрит, цистит, пясък и камъни в бъбреците, хипертония, исхемична болест на сърцето; възпаление и кисти на яйчниците, нередовна и болезнена менструация, стерилитет, алергии-дихателни, кожни и хранителни, вторичните заболявания при диабетно болните, нощно напикаване при деца и т.н. Много добри лечебни резултати имам и при лечение на неврологични болести – плекстит, дископатия, парези, ишиас, радикулит, болки в гърба,  при световъртеж, мигрена, ставни проблеми…

Всъщност мога да ви кажа с цялата отговорност като дипломиран лекар и представител  на академичната медицина – енереготерапията стимулира мощни оздравителни процеси  във всеки орган и тъкан, които са увредени-структурно и фукционално от болестен процес. Изразените лечебни промени, както в състоянието на пациентите, така и в променените резултати от медицинските изследвания – лабораторни и апаратурни, при заболявания, които могат да бъдат обективизирани, категорично потвърждават   значителното подобрение и оздравителните процеси в заболелите органи. Естествено степента на оздравяване, постигната при всеки пациент зависи и  от потенциалните  възможностите на неговия организъм.

– Кои са предимствата на енерготерапията?

– Този метод на лечение има много важни характеристики, които го отличават от медикаментозната терапия, на която единствено все още са се посветили повечето колеги медици. За разлика от лекарственото лечение енерготерапията няма абсолютно никакви странични разрушителни действия върху човешкия организъм, няма противопоказания.

Много важна характеристика на енерготерапията е, че предизвиква активни  процеси на оздравяване във всички органи – вътрешни органи, сърдечно-съдова система, кръвоснабдяване, ендокринна система, нервна регулация-вегетативна нервна система,централна и периферна нервна система, и в  психо-емоционално състояние на пациента!

Няма друг метод на конвенционалната и на алтернативната медицина, който да стимулира едновременното оздравяване на целия организъм, както на тъканите и органите, така и на психо-емоционалното състояние на болния! Освен това енерготерапията предизвиква  при много от пациентите положителни промени в начина на живот – по естествен начин коригира апетита и неправилния, нездравословен  начин на хранене, пациентите се засищат с по-малки количества храна, хората, които са пристрастени към  месо, сладкиши, тестени храни ги намаляват и дори спират и започват с удоволствие да консумират повече жива храна-плодове, зеленчуци, ядки; при много пациенти намалява телесното тегло, ако това е необходимо за подобряване на здравето, а при болезнено слабите пациенти то се покачва до по-здравословни стойности.

Самият лечебен сеанс е много приятно изживяване за пациента-усещането за успокоение, затопляне, релаксация на тялото и на съзнанието е толкова силно,че някои пациенти се унасят и дори заспиват по време на сеанса. Това не може да се каже за  никой друг метод на лечение.

– Защо все повече хора търсят помощ в различните методи на алтернативната медицина?

– Защото конвенционалната медицина не може да задоволи необходимостта на хората от качествено физическо и психологическо здраве. В борбата с острите заболявания-тежки травми, остри инфекции, интоксикации, в процеса на раждане на дете, при провеждане на необходими хирургически интервенции – академичната медицина безспорно ежедневно връща живота на много страдащи! Не така стои въпросът обаче с болестите в подостра и особено в хронична форма. Увеличава се заболеваемостта,  сърдечно-съдовите болести, тежките алергии, автоимунните заболявания,  стерилитетът, онкологичните болести добиват епидемиологични размери и лечението с лекарства не намалява тази тенденция, в много случаи медикаментозната терапия потиска определени симптоми от един орган, но не лекува реално този орган, не предизвиква и компенсаторни лечебни промени в тялото,  има много токсично и увреждащо действие върху жизнено важни органи; в много случаи се пренебрегва  от колегите-медици психо-емоционалното  състояние и здраве на пациента. Научната медицина отдавна е установила, че  дали изобщо тялото ни че развие дадено заболяване и как организмът ни ще се бори с него  зависи не само от нашата наследственост и от условията на живот, но основния фактор е психологическото ни състояние-морал, идеали, ценностна система. Те  определят нашето поведение към тялото ни, към хората около нас и към живота изобщо. Тъгата, омразата, страхът, гневът, отчаянието стимулират отделянето на кортизол от надбъбреците. Това потиска имунитета на човека и той става податлив на всякакви инфекции, травматичните увреждания много трудно оздравяват,  човек се поддава на себеразрушително поведение-преяждане, алкохол, пушене и т.н. Честите и тежко протичащи инфекции,  алергиите,автоимунните страдания, дори и онкологичните болести в много случаи се дължат на остър,  интензивен или продължителен, хроничен психичен стрес!

За всички е ясно, че психологическото и емоционалното здраве на пациентите се пренебрегва от повечето лекари, а успокоителните медикаменти още повече рушат тялото и съсипват психиката! Нивото на просветеност, интелигентност и информираност  на хората се  повишава  в последните години, все повече хора у нас и по света не се задоволяват да пият лекарства и да чувстват редица странични ефекти, осъзнават, че природните лечебни методи, които предизвикват истински  лечебни промени на изчистване и оздравяване са за предпочитане пред лекарственото третиране.

Обнадеждаващо е, че се увеличава броят на българските медици, които  в един момент от своята лекарска практика  решават да се обучат- у нас или в чужбина -на нови, природни, неувреждащи терапевтични методи , за да   бъдат по-пълноценни в своята лечебна работа!

– Важен въпрос е  как да различим  истинските енерготерапевти от шарлатаните?

– Със механизмите на оздравяване, които най-обобщено ви представих в разговора ни, аз ви отговорих на въпроса. Разбира се, истинският терапевт ще се разпознае по резултатите – лечебния ефект, който се наблюдава при неговите пациенти. За да има реално оздравяване-трябва да има изхвърляне на  продуктите на болестта. Ако пациентът има   изчистване на организма си, ако състоянието му се подобрява терапевтът е истински и лечението е успешно!

– Вие сте работили във Великобритания. Как е регламентирана алтернативната медицина там?

– В Обединеното Кралство алтернативната медицина е регламентирана и узаконена по демократичен начин. Още през 70-те години на миналия век са създадени първите лечителски организации, обединяващи практикуващите различните  методи  на неконвенционалната медицина.

В последните години  се увеличава броят на Клиниките за КОМПЛЕМЕНТАРНА МЕДИЦИНА, в които се провеждат различни неконвенционални терапии. Има десетки лечителски организации, всяка има свой морален кодекс и система на обучение по съответния лечебен метод,  в тези организации членуват терапевти, използващи различни алтернативни форми на терапия – Китайска традиционна медицина, билколечение, хомеопатия, кристалотерапия, музикотерапия, различни масажни техники, енергийна терапия-наречена още духовно лечение и т.н. Целогодишно в Великобритания се провеждат семинари, лекции, курсове, Конференции на алтернативните терапевти… Тези лечителски организации са обединени в една голяма асоциация-Британска Асоциация за Комплементарна медицина и имат своята пълна законова представителност пред обществото. Тя   е приета и  от Британската медицинска асоциация.

Надявам се и в България да създадем подобни структури, представляващи истинските алтернативни терапевти и те да имат широка трибуна да споделят на хората за  възможностите на алтернативните-немедикаментозните  терапии!

– Къде приемате пациенти и как става записването?

– Работя в регламентиран кабинет за неконвенционална медицина в гр. София, в кв. Горна Баня. Приемам пациенти с предварително записване – по телефона.

Д-р Виолета Ботева

Тел за контакти: 0887 265 627

www.energoterapia.org

www.facebook.com/energoterapia

– Какво още искате да  постигнете  в професионален план?

– Една голяма моя цел е да имам по-широка  трибуна, за да могат познанията и опитността, които  получих в   годините като лекар-енерготерапевт   да стигнат до повече хора. Този холистичен терапевтичен метод  може да се използва още по-активно  в борбата с човешките болести и страдания на физически, психологически, емоционален и на духовен план! Абсолютно необходимо е и в нашата страна – по примера на развитите европейски демокрации – алтернативната медицина и нейните природни и наистина ефикасни методи да присъстват активно в терапевтичните подходи при лечение на болните хора, т.е. да се прокара мост между холистичната и конвенционалната медицина в името на най-важното –здравето.

В настоящия период пиша книга, в  която по-подробно разяснявам какво представлява енергийната терапия, какви лечебни  промени тя стимулира в организма, за  връзката между ум, емоции, душа и болести на тялото и т.н.

Все още е малък броят на лекарите, които познават истинските възможности на много природни методи за лечение – включително и на енерготерапията и механизмите на оздравяване, които те стимулират в човешкия организъм.

– Разкажете някои интересни случаи от практиката си.

– Всички случаи са интересни и важни. Имайте предвид, че обикновено се касае за болни, преминали през методите на конвенционалната медицина – някои пациенти идват и от други европейски страни – и резултатите от лечението не ги е удовлетворила.

Все пак, аз се чувствам особено  щастлива, когато помагам на болни деца, на жени със стерилитет да станат майки и да изживеят благодатта на родителството след години безуспешни опити за забременяване. В момента две  мои пациентки са бременни – едната е от България , а другата – от Македония!

Преди 8 години една жена – 35-годишна, дойде при мене с молба за лечение. В продължение на 7 години тя напразно се опитваше да забременее. Тя страдаше от сериозно възпаление на двата яйчника, липсваше овулация. В резултат на терапията тя забременя и роди здраво момиченце.  След 2 години в кабинета ми дойде братът на тази жена – 40-годишен тогава. Той имаше около 14 годишен брак зад гърба си без деца, бившата му жена се омъжва отново и веднага забременява. В последните няколко години той имаше втори брак и отново същия проблем – не можеше да се осъществи забременяване. Спермограмата на този човек беше много лоша – всъщност липсваше всякакво производство на сперматозоиди! Лекарските прогнози естествено бяха абсолютно обезкуражаващи –  че този мъж не можеше да стане биологичен баща!

Въпреки това, той идваше с голяма вяра на терапиите с енергия. Проведохме пълния курс на лечение – 21 процедури. В края на тях стана чудото – съпругата му забременя и след 9 месеца се роди прекрасният им син, приличащ на ангел – с руси къдрици и с огромни сини очи!

Друг много интересен случай – през изминалата година работих с 68-годишна жена, с диабет – кръвна захар беше 22 ммол при 4-кратен прием на инсулин. Жената страдаше и от хипертония – кръвното й налягане беше 170-180/100 въпреки медикаментите. Пациентката беше прекарала инсулт. През пролетта на 2013 година следствие  на поставена инжекция в седалището беше получила абсцес, който за месец беше нараснал много-имаше огромна подутина, постоянни болки, депресия. Жената не смееше да се подложи на предложената и хирургическа интервенция и дойде за помощ при мен.

Още след първата терапия-абсцесът проби на повърхността на тялото, постепенно се получи отвор дълъг 20 см и няколко месеца от там изтичаше гной и кръв. Накрая раната се затвори. Кръвната захар постепенно спадна до 6-7 ммол, намалихме с 8 единици дневната доза инсулин, кръвното й налягане спадна до 140/70, сънят на жената стана дълбок и пълноценен, депресивните и страховите изживявания буквално се стопиха, тя поруменя, лицето и се подмлади видимо, отслабна около 1О кг. Пациентката имаше пареза на левия крак-резултат от инсулта и използваше бастун, след няколко терапии вече идваше в кабинета без него! Толкова лечебни  промени при един човек…само божията сила може да направи толкова прекрасни промени с човешкото тяло!

– За финал какво искате да кажете на читателите?

– Искам да пожелая на всички много здраве, оптимизъм, умствена сила и чистота на сърцето! Нека животът ни е изпълнен с повече човешка обич, доброта,  състрадание, духовна мъдрост и енергия, за да се реализираме по-пълноценно в земния си път. Ако се посветим на тези добродетели – ние ще имаме шанса да  усетим истинското щастие!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене