Станчинарски игри – най-масовото събитие за община Петрич

12 станчинарски групи ще излязат на сцената срещу сградата на Община Петрич в първия ден на новата 2023 година, за да прогонят злите духове и да орисат за здраве, благодат и добруване.
Традицията в Петрич се пази десетилетия наред и след пандемията отново оживява.
Стотици ще покажат, че сме съхранили своите обреди, обичаи и ги предаваме на следващите. Община Петрич ще създаде необходимата организация за безпроблемното протичане на Станчинарските игри.
Точно в 12.00 часа на 1 януари ще бъде поставено началото с представяне на първата група – тази на кв. „Изток“.

Всяка станчинарска група ще има на разположение 20 минути, за да покаже хореография, персонажи, маски, обреди. Ясен е и състава на журито, което ще оценява. То ще бъде председателствано от доц. Петър Петров – преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“, а членове на журито ще бъдат: акад. Иван Симеонов – етнограф и фолклорист в БАН, Мартин Влахов – ръководител на ТК „Влахов Денс“ – Бл- д, Георги Славков – музикален директор на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ и Методи Бисерков – директор на Исторически музей – Петрич.

Да си честитим заедно 2023 година! Да посрещнем станчинарските групи и да уважим тяхната подготовка, обич и старание към отколешната традиция!

Заповядайте на 1 януари от 12.00 часа! Започват!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене