Гласят голяма промяна, засягаща всички, живеещи в блокове

Обмислят варианта да гласуваме по вайбър или по друг начин онлайн колко да е таксата във входа

Ще гласуваме по вайбър или по друг начин онлайн колко да е таксата във входа. Това предвиждат част от предлагани промени в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС).

Според Ламбро Попов от Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС), които са инициаторите за тези промени, големият проблем у нас е, че една трета от жилищата в страната са необитаеми.

„За това и 67% за започване на събрание на етажната собственост никога не се събират. Засега няма вариант за дистанционно участие и затова трябва да се промени. Проблем е високият кворум за вземане на решение“, обясни той, цитиран от „Монитор“.

Управлението на жилищните сгради в другите страни е много по-сериозно регламентирано законово. Там има начини и за вземане на решение дистанционно.

В Испания например пък собствениците упълномощават управител да взема решение за оперативните проблеми като ремонти например. Подобно е положението и в Полша и Чехия.

В други страни пък всяка етажна собственост има свой правилник и решава дали да делегира права на управителните органи и дали да се събират на общо събрание, или да оставят управителните съвети да вземат решение“, обясни Попов.

Според него подобни промени в закона се предлагат от 3 години.

Браншовикът съобщи още, че само 11% от жилищата в страната ползват услугите на професионални домоуправителите. Това са резултатите от анкета сред собствениците на жилища в многофамилни сгради в областните градове на страната.

„Време е да се регламентира дейността на професионалните домоуправители, защото от това страда качеството на услугата. Всеки участва на пазара, без да отговаря на някакви изисквания, а тази работа трябва да се върши от подготвени лица“, добави Попов.

От асоциацията предлагат още с промени в ресорния закон намаляване на кворума за провеждане на общо събрание на етажната собственост – от сегашните 67 на сто на 51%. Друго предложение за промени е за създаване на единен публичен регистър на сградите в режим на етажна собственост, съдържащ информация за мандата на домоуправителя, негови координати – телефон и електронен адрес, информация за техническите характеристики на сградата, класа на нейната енергийна ефективност, както и информация за размера на събираните вноски за Фонд ремонт и обновление.

Според юриста и строителен предприемач Борис Кумпиков ЗУЕС си остава неработещ закон. По думите му този нормативен документ не функционира, защото в него има предвидени санкции, които са неприложими.

За пример той посочи възможността и задължението на домоуправителя да започва бързо производство за неплащане на сметките за входа и да иска изваждането на изпълнителен лист. Според него недомислено е и изискването решенията на общото събрания да могат да се обжалват не по-късно от един месец след провеждането им.

Това е капан за хората, които живеят в чужбина например. Само в София има 200 000 празни жилища, много от които са на собственици, живеещи извън страната“, припомни юристът.

За 3 години: 700 предложения за редакция на закона
В отговор на въпрос за исканите промени в ЗУЕС от строителното министерство отговориха, че през 2019 г. МРРБ започна широк обществен дебат по отношение прилагането на закона, като вече има резултат 700 предложения за изменение на ЗУЕС и конкретни казуси с прилагането му. Направените предложения са разгледани и обсъдени в обособените работни групи по основните области от проблеми. В тях участват както експерти от МРРБ, така и специалисти от частния и неправителствения сектор.

Те фокусираха работата си върху: регулиране работата на т. нар. професионални домоуправители; създаване на механизъм за събиране на невнесени такси от „недобросъвестни“ съседи; засилване на контрола от страна на местната власт; да създаде законова възможност за учредяване на банкова сметка на етажната собственост – за средствата, събирани за управление и текуща поддръжка, не само за поддържането на фонд „Ремонт и обновяване“; банковата сметка да е на името на етажната собственост, не на физическо лице и да улесни кандидатстването за колективни кредити.

В резултат от дейността на работните групи и диалог с професионалните организации е подготвен работен проект за изменение на ЗУЕС.

За домашен любимец плащаме колкото и за нас
Собственици, ползватели и обитатели, които отглеждат в етажната собственост животни, подлежащи на извеждане, заплащат разходи за електрическа енергия, вода, отопление, почистване на общите части и абонаментно обслужване на асансьора за всяко животно в размер като за един обитател. Това е записано в последния вариант на Закона за етажната собственост.

Не се дължат текущите такси за ползвател и обитател, който пребивава в етажната собственост не повече от 30 дни в рамките на една календарна година. Общото събрание с мнозинство повече от 50% от идеалните части от общите части обаче може да реши в тези случаи да плаща за времето на отсъствие 50 на сто от разходите за управление и поддържане.

Собственик, ползвател или обитател, който упражнява професия или извършва дейност в самостоятелен обект на етажната собственост, свързана с достъп на външни лица, заплаща разходите за управление и поддържане на общите части в размер от трикратния до петкратния размер, определен с решение на общото събрание.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене