ЮЗДП ДП закупи със собствени и с европейски средства харвестър с кранова уредба, задвижване 8х8, на стойност 850 300.00 лева без ДДС.

През 2020 г. стартира проект „Климатично интелигентно управление на горите в Централна и Източна Европа“LIFE19 CCA/SK/001276 с акроним „CLIMAFORCEELIFE“, в който ЮЗДП и WWF България са асоциирани партньори за територията на България. Дейностите по проекта се финансират от ЕК в размер на 55%, а останалите средства се осигурени от стопанската дейност на Предприятието. Харвестърът е закупен в изпълнение дейност: Модерни методи за отглеждане на иглолистни култури се предвижда 1000 ха култури от бял и черен бор в ДЛС Витошко-Студена, ДГС Радомир, ДГС Невестино и ДГС Кюстендил. В демонстрационни обекти горските култури ще бъдат отгледани с нетрадиционни методи и модерна технология.

Необходимостта от тази техника е продиктувана от съвременните тенденции за извършване на дърводобив. Най-ниско равнище на механизация на дърводобините процеси се наблюдава в България, Румъния, Словакия и Украйна. Това се дължи на сравнително по-евтината работна ръка. (Moskalik et al. 2017). Необходимостта от тази техника е продиктувана от съвременните тенденции за извършване на дърводобив. Най-ниско равнище на механизация на дърводобините процеси се наблюдава в България, Румъния, Словакия и Украйна. Това се дължи на сравнително по-евтината работна ръка. (Moskalik et al. 2017). Въпреки това, заетите в горското стопанство и дърводобива през 2017 г. са намалели с 1300 души (9,8%) в сравнение с 2005 г. (Eurostat statistics explained 2020);

В хода на подготовка на проекта са констатирани следните проблеми при горските култури
• През ХХ в. върху големи площи са създадени иглолистни култури на ниски надморски височини, главно от бял и черен бор;
• Предназначението на иглолистните култури е главно антиерозионно;
• През последните десетилетия тези култури (особено от бял бор) са положени на неблагоприятни въздействия – засушаване, ненавременни отгледни сечи или са неотглеждани (Milev et al.2017, МОСВ 2019).

С експериментирането на модерни методи за извеждане на сеч със специализирана техника ще се провери възможността горските култури да бъдат по-устойчиви на климатичните промени.
По проект „CLIMAFORCEELIFE“ вече са залесени 60 дка със сухоустойчиви дървесни видове – валонея, космат дъб, каменен дъб, пърнар, черен бор на територията на ТП ДГС „Петрич“, ТП ДГС „Сандански“ и ТП ДГС „Гоце Делчев“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене