Възпитаникът на благоевградската Математическа гимназия П. Стоев е победител в конкурса „Предприемач в науката”, спечели 30 000 лв.

Възпитаникът на благоевградската Математическа гимназия и ЮЗУ „Н. Рилски” Петко Стоев, докторант в секция „Кибер-физични системи” към Института по информационни и комуникационни технологии – БАН, е победител в конкурса „Предприемач в науката”. Журито реши с наградата от 30 000 лв. да бъде подкрепен неговият проект за рехабилитационен робот – медицинска система за възстановяване на пациенти след инсулт и тежки травми на горните крайници.

Разработката е прототип на робот тип екзоскелет, който да предостави възможност за рехабилитация на пациенти, за да се облекчат значително пациентите и медицинските експерти в процеса на възстановяване след инсулт или злополуки. Роботът ще бъде базиран на принципа на телемедицината. Ще изпълнява рехабилитационните процеси автономно, след като му бъдат зададени дистанционно управляващи параметри от медицинско лице. За осъществяване на дистанционна връзка ще бъде разработено приложение за отдалечен контрол.

Името на робота ще бъде Re4Life. Ще бъде предлаган на болници, рехабилитационни и терапевтични центрове, които ще отдават устройството за възстановяване на пациентите в домашни условия.

„На пазара няма робот, който да позволява пълноценна рехабилитация в домашни условия. Ние даваме това решение. Това е нереализирана досега новост, даваща възможността за пълно рехабилитиране в домашни условия напълно автономно, на базата на телемедицината“, заяви разработчикът П. Стоев.

Той е завършил бакалавърска степен в Технически университет – София, Машиностроителен факултет, специалност „Инженерен дизайн”. Магистратура получава в Техническия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, специалност „Инженерна безопасност“.

Рехабилитационния робот Петко Стоев разработва с голям екип, който включва хора с различни умения и опит, някои от които работят в чужбина. С тях възнамерява да основе едноименна компания Re4Life.

„Трето поколение съм в инженерната сфера, като родителите ми са с дългогодишен академичен опит. Завършил съм Математическата гимназия в Благоевград с профил информатика с английски език, след което завърших интердисциплинарна бакалавърска специалност, в която преподаваха различни специалисти от „Мерцедес”, а след това преминах през обучение в 2 паралелни магистратури. В момента съм докторант в секция „Кибер-физични системи” към ИИКТ-БАН, където разработвам и конструирам роботи за различни сфери, като такива за Индустрия 4.0, обвързани с умните фабрики и производства, учебни роботи, обвързани със STEM, роботи за подпомагане на възрастни и на хора с увреждания, и също рехабилитационни роботи.

Мечтата ми от дете е да бъда инженер по роботика и да се реализирам в научните среди, като със създадените от мен продукти да се решават различни по естество проблеми и да бъдат предлагани на пазара. Аз винаги следвам моите цели, като ги довеждам до положителен резултат. Вярвам в мечтата си и моя път”, така се представя младият изобретател пред karollknowledge.bgи допълва:

„Моята научна работа започна още в процеса на придобиване на бакалавърската ми степен, като започнах да представям мои научни доклади на конференции. Научната ми работа е свързана със създаването на кибер-физични високотехнологични продукти. Темата на дисертационният ми труд е „Многоцелеви телеуправляем сервизен робот“. Към това разработвам прототипи на различни рехабилитационни роботи тип екзоскелет с цел подпомагане на пациенти с различни травми в процесите на тяхното възстановяване.

Моята въздействаща бизнес идея е създаването на високотехнологично изделие – робот тип екзоскелет, който да предостави възможност за рехабилитация на пациенти в домашни условия, с което да се облекчат значително пациентите и медицинските експерти в процеса на възстановяване след инсулт или злополуки, засягащи горните крайници.

Моят продукт e рехабилитационен робот, който ще бъде базиран на принципа на телемедицината. Той ще изпълнява рехабилитационните процеси автономно, след като му бъдат зададени управляващи параметри от медицинско лице дистанционно. За осъществяване на дистанционна връзка ще бъда разработено приложение за отдалечен контрол. Разработването на такъв иновативен робот ще допринесе за по-лесни, мащабни, достъпни и навременни рехабилитационни процедури.

Уникалното в моята разработка е, че към момента липсват интелигентни телеуправляеми рехабилитационни роботи, позволяващи пълноценна рехабилитация в домашни условия на пациенти и най-вече на претърпели инсулт, тъй като при тях се засяга значително моториката.

Моята разработка е универсална и приложима едновременно за ляв и десен горен крайник. Проучванията ми в световен мащаб показват, че към момента подобен продукт не е реализиран, тъй като цената на предложените решения е твърде висока и са икономически неизгодни. При моята разработка този проблем е решен успешно.

Мои клиенти са потенциално всички, които имат нужда от рехабилитация на горните крайници, независимо от причината за техните травми”, категоричен е Петко Стоев.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене