Обявяват Военния клуб в Дупница за Дом-паметник на Седма Рилска дивизия

По време на заседание членовете на Областната комисия „Военни паметници“ единодушно решиха да бъде предложено на Министъра на отбраната Военен клуб – гр. Дупница да получи статут на „Дом-паметник на 7-ма Рилска дивизия и нейния командир ген. Георги Тодоров“, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Кюстендил. Председателстващ на Комисията бе областният управител инж. Александър Пандурски, присъстваха неговият заместник Валентина Караганова, представители на общини и различни институции.

В хода на срещата представител на Община Дупница запозна присъстващите с писмото-предложение от Общината за обявяването на Военен клуб – гр. Дупница за „Дом-паметник на 7-ма Рилска дивизия и нейния командир ген. Георги Тодоров“. За историята и състоянието на Военния клуб информира Стоян Ушатов, зам.-председател на Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Дупница. Ясен Ангелов, който е областен председател на Съюз на офицерите и сержантите от запаса – гр. Кюстендил, постави акцент на това как ще се поддържа сградата и какви мероприятия ще се провеждат там. Директорът на Регионалния исторически музей Валентин Дебочички също взе отношение по темата.

„Подкрепя се една хубава идея – да се създаде дом-паметник“, заяви областният управител. Инж. Пандурски припомни, че с решение на МС бе създаден Национален инициативен комитет за честването на 110 години от Балканските войни (1912 – 1913) през 2022 – 2023 г. Един от основните акценти при отбелязването на годишнината ще бъде поставен върху ремонта и възстановяването на военни паметници на загиналите и участниците в Балканските войни.

По втора точка от дневния ред присъстващите разгледаха и приеха предложение за допълнения на Областния регистър „Военни паметници“, изпратено от Община Рила. Зам.-кметът на Рила Лазар Чавков запозна присъстващите с анкетната карта на паметника на загиналите за свободата на България войници и офицери от община Рила и предложи да влезне в Областния регистър на военните паметници на област Кюстендил. Решението също ще се изпрати в Министерството на отбраната, за да се включи паметникът и в Националния регистър на военните паметници.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене