Санданският бизнесмен А. Червенков с поредна идея за пари от боклук – заменя с пепел от ТЕЦ „Бобов дол” цимента в бетоновия си център

Санданският бизнесмен Андон Червенков започва производство на евтин бетон в бетоновия си център в града, като част от цимента в него ще бъде заменен с пепел от изгаряне на въглища. Фирмата му „Бетон“ ЕООД входира намерението в РИОСВ – Благоевград заедно с детайли по бъдещото производство.

Бетоновият център на Андонов в Сандански, който е върху площ от 23 612 кв.м, ще запази основната си дейност производство на бетон и бетонови разтвори, с тази разлика, че годишно тук ще се вкарва за рециклиране по 700-800 тона отпадък с код 10 01 02 – увлечена летяща пепел, която ще се влага в производството. Тя ще се кара от електроцентралите ТЕЦ „Бобов дол” чрез специализиран цистерна-циментовоз. В базата в Сандански ще се съхранява в съществуващ, но неизползван до момента силоз. Пепелта ще се използва вместо част от цимента в бетоновите изделия.

По твърденията на Андонов това ще подобри качеството на бетона по отношение на пластичност, водоплътност и зърнометрия. Замяната на част от
основния компонент с увлечена летяща пепел освен екологичен ще има и икономически ефект – понижаване на себестойността на готовия продукт, твърди бизнесменът. При вкарването на пепелта на мястото на основната съставка се очаква бетоновият център да произвежда около 12 000 тона бетон годишно.

Тъй като самият Бетонов център работи отдавна с пълен набор от разрешителни, захранен е с ток и вода и не се налага нова довеждаща инфраструктура, РИОСВ – Благоевград побърза да одобри новото инвестиционно намерение.

Пепел в бетона не е иновация – към основните му съставки цимент, вода, пясък и чакъл, при бетона се допускат минерални добавки, сред които е и пепел от ТЕЦ.

Вкарването на отпадъчния продукт, какъвто е пепелта, всъщност е пореден етап от поетата от Червенков линия да оползотворява отпадъци. Например миналата година той огласи идеята си негови трошачни машини да обикалят големите строителни обекти в региона, на място да трошат строителните отпадъци и да ги извозват, след което той ще ги ползва в строителството.

Идеята още не е реализирана заради местоположението на площадките, на които Андонов смята да дроби отпадъците – екоинспекциите не одобриха част от тях заради попадането им във вододайни зони, но като цяло тя устройва както Червенков, така и колегите му строители, които вече няма да се чудят къде да си изхвърлят отпадъците след приключване на обекта.

Андон Червенков е най-запаленият в региона последовател на Румен Гайтански-Вълка, който чисти контейнерите за смет в София и е автор на прословутата максима, че от боклук се правят най-много пари. Санданчанинът обаче има и други бизнес интереси, които гони успешно от четвърт век.

Освен със строителство, което му донесе доста обществени поръчки, Андон Червенков има пъстървово стопанство в бившия пионерски лагер „Тремошница” в санданското с. Плоски, който също е негов, наемател е на доста общински обекти в Сандански, снабдява с гориво различни фирми, поддържаше уличното осветление и зимното снегопочистване на Струмяни, има информационен бизнес център, бензиностанция, негова е Турската баня в Мелник, има земеделски земи, заведения и много други.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене