Екип от Областна администрация Благоевград участва в първата среща по проект ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България – Северна Македония 2021-2027

На 05.12.2022 г. се състоя първата среща на стратегическия борд в рамките на териториалната стратегия по Програма ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България – Северна Македония 2021-2027. От българската делегация част от стратегическия борд са Ивайло Василев – директор АКРРДС в Областна администрация Благоевград и Борислава Иванова – младши експерт в Областна администрация Благоевград.

По време на срещата бе приета териториалната стратегия като основен документ и бяха утвърдени правилата за работа на стратегическия борд. Избрани бяха съпредседатели от всяка национална делегация. Съпредседател от българската национална делегация е кметът на Благоевград, Илко Стоянов, а от северно-македонската национална делегация Андреа Златовска – координатор за еко туризъм от Център за развитие на Източен планински регион.

Общата цел на програмата е укрепване на териториалното сближаване в трансграничен регион между Република България и Република Северна Македония като се предостави подкрепа за повишаване на конкурентоспособността на МСП и поставяне на основите за създаване на трансгранични вериги за стойност (кооперативни трансгранични пазари), подобряване на мобилността и свързаността в региона с изграждането на ГКПП за справяне с нарастващия трафик на хора и стоки между двете страни, както и подкрепа на съвместни действия за опазване на околната среда и опазване на биоразнообразието на трансграничния регион, които съчетават защита и опазване или поставят фокус върху устойчивите решения за опазване на биологичното разнообразие, развитие на зелена инфраструктура.

Програмният район обхваща областите Благоевград и Кюстендил от българска страна и Североизточен, Източен и Югоизточен регион от страната на Република Северна Македония.
Предстои същинската работа по програмата за трансгранично сътрудничество. Следващата среща се очаква да бъде в началото на 2023 г.

Преди началото на срещата представителите от Областна администрация – г-н Василев и г-жа Иванова положиха цветя в знак на почит на военния мемориал в Ново село, в близост до град Струмица. Мемориалът е в памет на българските войници от Единадесетата пехотна Македоно-Одринска дивизия и Втора пехотна тракийска дивизия, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене