Втора тръба на газопровода в Благоевград правят до дни заради пропаднал мост

Благоевградският кризисен щаб за защита при бедствия и аварии постанови спешно укрепване на газопровода, който беше застрашен заради пропадналия мост над река Струма.

Спешно укрепване с въздушни колани на металната газова тръба, която минава по компрометирания мост и изграждане на алтернативна връзка предложиха експертите на заседанието на кризисния щаб, заяви областният управител Николай Шушков по БНР.

„Решението, което взехме, е те да извършват спешно аварийни укрепителни мероприятия на тръбата и да пуснат втора тръба, която да бъде резервна съгласно техническите изисквания за газоподаване. Ще бъде от полиетилен, за да може да се ползва при скъсване на металната тръба. Така  в Благоевград ще бъде запазено газоснабдяването на близо 3000 домакинства и над 150 обществени сгради“.

По най- бързия начин газовото дружество ще внесе документите за съгласуване на аварийно-ремонтните дейности, очаква се до няколко дни да бъде изградена и полиетиленовата тръба.

След проливните дъждове мостът, който свързва областния център с няколко села и е важна пътна артерия , пропадна и се огъна с близо 30 сантиметра. Към момента заключенията на експертите от АПИ и Института по мостови съоръжения са, че е необходимо изграждането на нов. Това обаче не може да стане преди началото на лятото идната година, когато водите на река Струма ще са в ниското си ниво.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене