В с. Гостун се проведе демонстрация на доброволно формирование „Банскалии”

Пo повoд Мeждyнapoдния дeн нa дoбpoвoлeцa, кoйтo ce oтбeлязвa нa 5 дeкeмвpи, в село Гостун, община Банско се проведе демонстрация на доброволците от доброволно формирование „Банскалии”. На демонстрацията присъстваха кметът на община Банско Иван Кадев, зам.-кметът Стойчо Баненски и секретарят Иван Докторов.

Противопожарен автомобил, спасителна линейка и десет доброволци от Доброволно формирование „Банскалии” взеха участие в демонстрацията. Мястото на бедствието бе бившето училище в село Гостун, а сценарият – ситуация на възникнал пожар в жилищна сграда и спасяване на пострадал при земетресение чрез използване на носилка и стълба.

Доброволното формирование към община Банско е създадено през 2008 година и е напълно оборудвано с лични предпазни средства и техника за действие. Всички доброволци ежегодно преминават организирани курсове за действия при кризисни ситуации. Общият брой на преминатите обучителни модули е шестнайсет, като за 2022 година са осем, шест от които са по проект „Трансгранично сътрудничество за борба с горските пожари” и са проведени на територията на Република Северна Македония и България.

Мeждyнapoдният дeн нa дoбpoвoлeца за първи път се чества през 1985 г. по инициатива на ООН, когато световната организация приканва правителства и неправителствени организации от всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците. Изказваме и ние уважение и дълбока благодарност към хората с големи сърца, които безвъзмездно жертват себе си в името на доброто!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене