Банско празнува 109 години свобода

След седмица Банско ще празнува 109 години от освобождението си. По този повод ще бъде организирано честване, с което да се отдаде почит на героите на Банско. Противоепидемичните мерки силно ограничават възможностите за провеждане на много тържествени събития.

Празникът ще започне със света литургия в църквата „Света Троица”, от чийто амвон на 5 октомври 1912 г. поетът революционер Пейо Яворов провъзгласява свободата на Банско. Свежи цветя и венци ще бъдат поднесени пред паметниците и паметните плочи на видни банскалии, а пред паметника „Банско помни героите” ще бъде извършено възпоменание.

В празничната програма е включена изложба в Дома на изкуствата под надслов „Пътуване във времето” на художника Краси Тодоров. В нея публиката ще се срещне по атрактивен начин с изкуството от Тракия, Египет и Древна Гърция до днес.

В рамките на честванията, ден преди националната премиера, в големия салон на читалище „Никола Вапцаров” на 7 октомври предпремиерно ще бъде излъчен филмът „Стожери на вечността”, в чието заснемане участваха десетки банскалии.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене