Пенсиите за инвалидност да не се спират при изтекъл ТЕЛК предлага ГЕРБ

Хората с увреждания, чиито ТЕЛК-ове изтичат, да продължат да получават пенсиите си за инвалидност, финансовата и паричната подкрепа по Закона за хората с увреждания. Освен това да не им се спират и помощите като безплатни винетни стикери, лична помощ, асистентска подкрепа, данъчни облекчения, до издаването на новите им решения. Тази законова промяна внесоха депутатите от ГЕРБ-СДС. Законопроектът за изменение и допълнение е по предложение на омбудсмана Диана Ковачева и беше внесен от депутатите от най-голямата парламентарна група в Народното събрание.

Условието обаче е документите за преосвидетелстване трябва да бъдат подадени най-късно месец преди края на валидността на ТЕЛК.

Както „24 часа“ писа сега има хора, които чакат да бъдат преосвидетелствани и над година. През това време те нямат право на социална пенсия, нито на помощи.

„Законопроектът ще гарантира, че при забавяне на определенията на ТЕЛК, хората с увреждания няма да остават без финансова подкрепа. От този проблем се оплакваха хиляди българи в последната година. В бъдеще ТЕЛК решенията трябва да се издават в срок от един месец. В противен случай ще се считат за просрочени и за да бъдат осигурени социалните плащания за хората, Регионалните здравни инспекции трябва да подадат информация до НОИ, НЗОК, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания, НАП, работодателите или общините“, написа във фейсбук бившата социална министърка Деница Сачева.

Онези, които продължат да взимат пенсиите си и другите видове подкрепа и в последствие им бъде
определена намалена работоспособност, вид и степен на увреждане, водещи до намаляване или отпадане на отпуснатата подкрепа, да не възстановяват получената в повече сума.

С друга промяна право на финансова помощ по ЗХУ ще получат гражданите, които поради смърт на родител получават наследствена пенсия вместо за инвалидност. Същото ще важи и за хората с над 90% степен на увреждане и с определена чужда помощ, които получават пенсия за военна инвалидност. До момента размерът на пенсиите им беше близък до социалните. Предвиденото увеличение след включването им в обхвата на Закона ще е с повече от 130 лв.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене