Илко Стоянов: Областната администрация създаде „юридическа каша“

Върховният административен съд реши спора между областната и общинската администрация в полза на общината относно решението на Общински съвет – Благоевград, касаещо Такса смет в размер на 2,9 промила, съобщи на пресконференция кметът Илко Стоянов. Той ще настоява пред областния управител Николай Шушков да бъдат наказани лицата от областната администрация, участвали пряко в този процес.

Илко Стоянов нарече обжалванията на областния управител „юридическа каша“, която е довела до проблем с бюджета на сметоизвозването. Той е приключил още през месец август. По този начин гражданите на Благоевград са лишени от редица придобивки, но общината е запазила финансовата си стабилност благодарение на икономиите и създаването на две общински предприятия – „Чистота“ и „Озеленяване“.

В момента има още едно дело относно Такса смет, но за 2,1 промила. Става дума за предложение на кмета Илко Стоянов към общинските съветници за намаляване на налога от 2,9 на 2,1. И това решение се обжалва от областния управител. На първа инстанция печели общината. Илко Стоянов ще предложи на Николай Шушков да оттегли жалбата си. Делото е насрочено за април следващата година. Така общината ще може да заложи в бюджета за 2023 година Такса смет в размер на 2,1 промила.

В противен случай ще бъде изготвен втори вариант на бюджета с Такса смет – 2,9 промила, така както е решил Върховният административен съд по първото дело, което общината окончателно печели.

Още днес ще бъде проведен разговор с областния управител, каза още Илко Стоянов. Ако няма реакция в бюджета за следващата година ще влезе в сила по-високата Такса смет.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене