ПСС-Банско: Не предприемайте преходи високо в Пирин планина

Планинската спасителна служба в Банско алармира, че над 1500 метра надморска височина в Пирин планина е рисково да се предприемат преходи, тъй като климатичните условия не са подходящи за това. Във високата част на гората има гъста мъгла, която непрекъснато се мести, има и малко сняг, който е покрил камъните и създава предпоставка за тежки инциденти. Съществува опасност от спъвания, както и от подхлъзвания.

„Времето е лошо високо в планината, затова съветваме планинарите да не ходят там. Нека се правят преходи само в ниската част на Пирин, там условията са по-добри”, заяви дежурният в ПСС- Банско.

Засега няма опасност от лавини, защото няма достатъчно естествен сняг. Сутрин температурите са отрицателни и всичко по земята се стяга като лед. Понякога и оборудването с котки не е гаранция за безопасност.

Всеки трябва да прецени силите и възможностите си, преди да излезе в планината. Да следи прогнозата за времето и да не подценява нито едно предупреждение на планинските спасители. Нека планинарите да не излизат сами на преходи, а да са в групи, за да може при възникване на някакъв инцидент да има кой да реагира веднага и да ни сигнализира, допълват планински спасители.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене