Ако до 2027 година магистралата не бъде завършена, България ще трябва да върне на Брюксел почти 1 милиард евро за построеното досега

Екоактивисти опитват да блокират магистрала „Струма“ в Страсбург

Български зелени активисти ще отидат в Страсбург на заседанието на Бернската конвенция, за да опитат да спрат довършването на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, съобщава ekonovini.bg и 24 часа.

Заседанието ще се проведе от 29 ноември до 3 декември.

От 2014 година насам зелени активисти ежегодно изпращат сигнали до Бернската конвенция, че изграждането на АМ „Струма“, която трябваше да е готова през 2004 г., ще унищожи флората и фауната в Кресненското дефиле. Въпреки това Страсбург отказва да отвори досие за „Струма“, защото тези твърдения нямат научни доказателства и не са потвърдени от теренните проучвания.

В акциите на еколозите се включи и евродепутатът от „Демократична България“ Радан Кънев. Той се опита да организира гласуване на петиция за спиране на АМ „Струма“ в Европарламента, но тя не беше допусната до гласуване.

Досега еколозите не успяват да спрат окончателно изграждането на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Прогнозата е, че повечето от 47-те страни членове на Бернската конвенция ще подкрепят българската държава, защото магистралата е проект с важност за България и Европа.

Ако до 2027 година магистралата не бъде завършена, България ще трябва да върне на Брюксел почти 1 милиард евро за построеното досега.

Конвенция за опазване на дивата европейска флора и фауна и природните местообитания, известна като Бернската конвенция, е приета в Берн на 19 септември 1979 година и има за цел да насърчи сътрудничеството между подписалите я страни с оглед опазване на дивата европейска флора и фауна и техните естествени местообитания, и да защити застрашените миграционни видове. Конвенцията има ежегодни заседания, състоящи се в Страсбург, Франция, на които се разглеждат различни теми, свързани с околната среда в Европа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене