ПРОБИВ! 24-г. благоевградчанин с премиера в Седмицата на висшата мода в Париж в екипа на дизайнера Роналд ван дер Кемп

24-годишен благоевградчанин направи професионалната си премиера на Седмицата на висшата мода в Париж с колекцията на дизайнера Роналд ван дер Кемп. Димитър Милчев половин година стажувал при известния нидерландски моден ас, който го включил в екипа си за разработване на 6 от тоалетите в последната си колекция. Амбициозният българин е последен курс на обучение по „Мода и бизнес” в университета „Брайтън“ в Обединеното кралство, но отложил на два пъти дипломирането си заради стажове, които сметнал за изключително важни в предстоящата му кариера.

„От мода започнах да се интересувам още 10-12- годишен, рисувах, скицирах и следях тенденциите, като  силно бях впечатлен от дизайнерите Айрис Ван Херпен и Александър Маккуин“, разказа младият дизайнер.

В 10 клас осъзнато решава да се занимава с мода. До този момент обаче не бил хващал игла и ножици и му се наложило да тръгне на уроци по шев и кройка, а първият му наставник е Татяна Траянова. Записал се и в частната италианска Академия дел Лусо в София, пътувал всеки уикенд за лекции и макар че му било доста тегаво, успял да ги съчетае с домашните и уроците в Природо-математическата гимназия „Акад. С. Корольов“. След 7 клас избрал да профилира биология и химия – първо, защото тази област му е интересна и досега, а и заради семейството – баба му, дядо му и леля му са зъболекари  и фамилията очаквала той да наследи професията. Дилемата дали да избере стоматологията или модата Димитър Милчев решил болезнено и в последния момент, тъй като кандидатствал и бил приет и в двете специалности.

„Реших да проявя егоизъм и се записах в „Брайтън“,  разкрива младият дизайнер, като мотивира избора си и с високия рейтинг там на специалността „Мода и бизнес“, която е на 4-то място в Обединеното кралство и на 13-о в света. „В годината, когато кандидатствах, конкуренцията за 1-во място по специалността там бе доста  сериозна, кандидатите бяхме около 400, а влязохме едва 36 първокурсници“, разкрива благоевградчанинът.

Афининетът му към биологията и химията, както и натрупаните знания се оказват изключително полезни в работата му като дизайнер при химичните обработки на тъкани и използване на нестандартни материали при изработване на облеклата. Упоритият му труд се възнаграждава миналата година със спечелване на стаж при идола му Айрис Ван Херпен. Кандидатствал по програма за стажанти заедно с още 500 души и се оказал сред 15-имата щастливци, спечелили място за астистенти в ателието й за период от половин година. Работата му в екипа й  само месеци по-късно му отворил вратата към втората практика при дизайнера Роналд ван дер Кемп, на когото бил препоръчан от  Айрис Ван Херпен. Нидерландецът го поканил на интервю и го оставил за пълен 6 месечен стаж от февруари до август тази година.

„И двете дизайнерски къщи, в които практикувах, са с официален лиценз за висша мода и с правото да презентират в Милано, Париж и Ню Йорк“, специално набляга Димитър Милчев. Пояснява, че до момента той и Светослав Колчагов, който е „дясната ръка“ на Вивиън Уестъууд, са единствените българи, работещи в сферата на висшата мода, и добавя, че натрупаният опит и контакти са му най-важни за професионалната  реализация. Голямата му гордост е пълноценното участие с идеи, скици и изработка на 6 от облеклата в колекцията, представена  от Роналд ван дер Кемп в Седмицата на модата в Париж.

„Това, че бях част от дизайнерския му екип до момента е най-впечатляващото ми постижение“, откровен е  амбициозният благоевградчанин и допълва: „Процесът на изработване на всеки тоалет е изключително времеемък заради многото ръчен труд и обработка на тъканите. По 5-6 дни ми е отнемало шиенето на ръка, прилепване, пигментиране, плисиране…“. В момента приключва обучението си в „Брайтън“ и подготвя дипломната си работа – първата собствена колекция. Тя се състои от шест дамски тоалета, замислил ги е да са екстравагантни и авангардни и въпреки че изработката им ще му отнеме много време, няма търпение да реализира идеите си.

Димитър Милчев силно се надява след дипломирането си да се реализира в България, реалист е по отношение на професионалното си развитие, като отбелязва, че възможностите му са или да стане част от съществуващ екип, или да създаде собствен бранд и да работи за името си, което всъщност е вмечтата му. Смята, че хората трябва да се образоват повече на тема облекло, защото не знаят колко усилия и труд се влагат в изработването на една дреха.

На въпрос какъв е животът на моделите и дизайнерите извън лъскавата страна на модния подиум и има ли нови стандарти за мерките на манекенките Димитър Милчев е откровен: „Отстрани тези професии изглеждат повърхностни и „лесни“, но всъщност това е грешно обществено възприятие, вероятно е породено от липсата на достатъчно информираност за целия дълъг и сложен процес, започващ от топа плат до произведението върху тялото на манекена. Това незнание е в основата хората да не оценяват истински и на нужната висота тази форма на изкуство. Животът в този бизнес е много пъстър, но натоварен и изискващ изключителна дисциплина, и както на дизайнерите, така и на моделите не им остава много лично време. В света на висшата мода моделите все още са с размери 90-60-90 и не по-малко важно е да имат излъчване, осанка и походка, за да представят дизайна в пълния му блясък.

Всеки човек се заявява чрез дрехите, които избира да сложи върху тялото си, затова и психологическият аспект на подбора на една дреха е много по-дълбок отколкото изглежда. Модният дизайн за мен се състои в направата на вдъхновяващи дрехи, на които е вдъхнат живот и които респективно се превръщат в ходещо изкуство“, разкрива Димитър Милчев.

За модните тенденции на идващия сезон пролет-лято той коментира: „Актуални ще са елегантни гащеризони по тялото, овърсайзъд (големи, огромни) пуловери, вързани небрежно през кръста, класически бели или полупрозрачни топове, ултра къси поли от деним и кожа, както и панталони с ниска талия, нотка към година 2000 и поп културата, която тя носи. Модерните цветове са ултравиолетово, райска ябълка, манго, въздушно синьо, цвят тукан и цвят титанит“.

На въпрос на какво да обърнат внимание абитуриентите и какви материи и модели да изберат за баловете през 2023 г. младият дизайнер обясни, че акцентът при официалните облекла са полупрозрачни вечерни рокли, корсетирани сатенени рокли, комбинирани с тюл, клош поли с щраусови пера.

„На мода този сезон са дълги палта от изкуствен косъм или кожа в земно-златисти топли тонове, както и прави рокли и панталони с дължина до земята, които са овърсайз кройка. Бих посъветвал абитуриентите да не залагат на кича, а да наблегнат на естествената красота, нежност и елегантност. Откъм силуети и платове съветът ми е да се наблегне на А-тип силуети с интересни драперии и ефирни материи“, заключи Димитър Милчев.

Четири от роклите, които благоевградчанинът изработил за Роналд ван дер Кемп, снимките са на фтографа Исидор Монтаг от Седмицата на модата в Париж:

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене