Учениците във Второ ОУ са лишени от полагащите се безплатни закуски, тъпчат се с чипс и кроки

Второ ОУ Благоевград

Родители на ученици сигнализираха в редакцията на „Струма“, че от началото на . учебната година децата от 1 -ви до 4-ти клас във II ОУ „Димитър Благоев“ не получават полага­щите им се закуски. „Ученици­те от началните класове имат право на безплатни закуски, а на нашите деца им даваме па­ри, за да си купят нещо, или им мажем филии от вкъщи, за да не гладуват. Миналата година по време на голямото междучасие им раздаваха кифли или банички от една касетка, който се до- редеше, вземаше, а сега и това го няма“, изрази възмущението си родител.

Вчера репортер на „Струма“ отиде във Второ ОУ по време на голямото междучасие. Повече­то малчугани в двора на учили­щето ядяха кроки или чипс, а няколко разопаковаха сандви­чи, които си носеха от вкъщи.

„Мама ми намаза две филийки с пастет, защото в училище не ни дават закуски“, сподели второкласничка.

Потърсихме за коментар ди­ректора на II ОУ Христо Манчев. Той заяви: „Имаме постъпили две оферти от фирми за достав­ка на закуски, в момента проуч­ваме пазара. Днес /27.10./ ко­мисия, съставена от гл. учител, заместник директора и гл. сче­товодител, ще отвори предло­женията и след като изготви доклад за размера на средст­вата и тяхното разпределение през учебната година утре, ще вземем решение и съответно ще предприемем действия, за да осигурим на всичките ни 280 ученици от 1 -ви до 4-ти клас за­куска, която ще бъде подкрепе­на и с плод. Проблемът е, че от­пуснатите средства за храна са крайно недостатъчни и не сти­гат за цялата учебна година. Ми­налата година например пус­нахме закуските още в начало­то и до декември месец парите свършиха, затова сега реших­ме малко да забавим доставки­те, за да може оптимално да разпределим заложените средства да стигнат до края на учебната година“, мотивира за­къснението от близо месец и половина директорът на 2-ро ОУ.

С постановление № 308 на МС от 20.12.2010 г. се урежда осигуряването и разпределе­нието на целеви средства от държавния бюджет за подпома­гане храненето на децата от подготвителните групи и на уче­ниците от I до IV клас в държав­ните и общинските детски гра­дини и училища, като средства­та се предоставят за следните дейности: Осигуряване на за­куска, мляко, зеленчуци и/или плодове на децата от подготви­телните групи в детските гради­ни и училищата, както и на уче­ниците от I до IV клас; Подпо­магане на обедното хранене на учениците от I до IV клас в дър­жавните и общинските учили­ща, обхванати в целодневна ор­ганизация на учебния ден. Въп­реки че почти всички директо­ри на училища в Благоевград признаха, че с наличните средс­тва могат да осигурят кифли и миленки на учениците си само за няколко месеца, те са наме­рили начин да не лишават подрасващите от закуски.

От Седмо СОУ разкриха: „От­пуснати са по 72 лв. на ученик за цялата учебна година. Ние сме направили разценка и сме се договорили с фирмата да ни осигурява закуска от по 0.60 лв. на дете. Имало е случаи, в които буквално сме се пазари­ли с доставчиците, докато се вместим в тази сума, знаете каква е реалната цена на една баничка например. На практи­ка отпуснатите средства стигат за няколко месеца и след това, ако не се намерят пари, децата не могат получат закуски. Това е и причината някои училища да предпочитат раздаването на за­куски да започне на по-късен етап. Ние например миналата година преразпределихме средства от бюджета на учили­щето, за да могат учениците да имат закуска през цялата годи­на. Сега след няколко месеца пак ще се изправим пред същия проблем, но ще търсим реше­ние“, казаха от ръководството на 7-мо СОУ.

В 3-то 0У и 5-то СОУ в Бла­гоевград учениците от 1 -ви до 4-ти клас по време на голямо­то междучасие получават пло­дове. „След направена калкула­ция от 0.49 лв. на ден сме из­числили, че отпуснатите ни средства ще ни стигнат за цяла­та година. Даваме на ученици­те предимно банани, портока­ли и ябълки“, споделиха от 5-то СОУ.

В СОИЧЕ пък 231 деца от 1- ви до 4-ти клас освен закуска получават и плод. „Парите дей­ствително не стигат, но правим всичко възможно, за да не ли­шаваме децата. Миналата годи­на сме доплатили за закуски от бюджета си 7000 лв. От нача­лото на януари до септември изразходваната сума е 10 166 лв. Сега, в началото на учебна­та година, пак сме сключили до­говор с фирма при разбивка от 0.60 лв. на ученик“, каза дирек­торката Катя Марчева.

Вестник „Струма“

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене