САЛАТА ОТ НАХУТ И ПЕЧЕНИ ЧУШКИ / ПЕЧЕН ПИПЕР

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

  • нахут
    1 чаена чаша
  • печени чушки
    4 бр
  • чесън
    4 скилидки
  • магданоз
    1/2 връзка
  • зехтин
    3 супени лъжици

recipe iconРЕЦЕПТАТА:

Нахутът е един от продуктите, които лека полека си пробиват път на трапезата на българина, въпреки че е познат на нашите ширини от векове. Думата нахут звучи доста непознато за повечето българи и рядко хората се сещат, че нахутът всъщност е леблебията, която може да си купим от всяка будка за ядки и която е едно от най-популярните мезета за аператив. Ако пък се ползва в кухнята, нахутът най-често се появява в рецептата за хумус и в рецептата за фалафел, идеи за рецепти типични за източната кухня. Всъщност нахутът е от семейство бобови  и приложенията му в кухнята са безброй. Подобно на останалите бобови и нахутът е много полезен и е много подходящ за менюто на постещите, защото освен, че е засищаща е и много пълноценна храна. Салатата от нахут с печени чушки /печен пипер дава идея за още едно приложение на нахута. Рецептата за салата от нахут и пипер е много бърза и лесна, подходяща за постите и най-важното – много засищаща, а също и подходяща за периодите, когато спазваме диета, като тази на Топформа! Тази салата от нахут и печен пипер може да бъде сервирана и като салата, и като леко постно ястие.

  1. Първата стъпка от рецептата за салата от нахут и печени чушки / печен пипер е само в случай, че ползвате суров нахут, а не и при нахут от консерва. Суровият нахут се накисва от вечерта, а на сутринта се вари около час, докато омекне. След като нахут омекне се залива със студена вода и се претърква с ръце, за да паднат люспите. Принципно не е задължително да махате люспите на нахута, но тъй като те са доста плътни е добре да отделите няколко минути за тази процедура.След като сте претрили нахута с ръце отново го заливате с вода и прецеждате, за да паднат люспите. Ако ползвате нахут от консерва тази процедура не се прави, тъй като нахутът е сварен и готов за консумация. Суровият нахут обаче е много по-вкусен, тъй че ако с него ястията винаги стават една идея по-вкусни.
  2. Изсипвате нахута в купа. Нарязвате обелените чушки на дребни парчета или ивици и ги добавяте към нахута. Нарязвате и магданоза и чесъна и ги добавяте в купата.
  3. Подправяте салатата с ½ чаена лъжица сол, зехтина и 1 супена лъжица лимонов сок. Разбърквате добре. Салатата от нахут и печени чушки / печен пипер е готова за консумация. Може да приготвите салатата и малко преди сервиране, за да може нахута да поеме от ароматите и да се овкуси добре.

Рецептата за салата от нахут и печени чушки / печен пипер е изпълнена!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене