Томислав Дончев намекна сериозно ще става ли премиер и захапа лошо Петков

Ако е прав, нито един български гражданин няма да използва бюлетина, защото ще се страхува вота да не му бъде подменен, категоричен е депутатът от ГЕРБ

Няма такава коалиция. Има определен брой партии, които са на мнение, че технологията за гласуване трябва да позволява избор от страна на гражданите. Друга коалиция няма. Не е редно това да е първото решение на парламента, не е редно и последното, дали е станало отколкото трябва, може и така да е.

Това заяви Томислав Дончев, коментирайки връщането на хартиената бюлетина и обвиненията на ДБ и ПП за сформирането на „коалицията на хартията“ между ГЕРБ, БСП и ДПС.

„Всеки си търси някакъв тясно партиен интерес и чрез промяната на изборния процес се опитва да спечели поще няколко калории обществена любов. Партиите трябва да печелят повече подкрепа с поведението си“, добави той.

„Имаме една група, която не вярва на бюлетината, и друга, която не вярва на машината. Най-лошото е, ако едната група надделее над другата. Трябва да се намери решение, което да върне доверието в гласуването. Слушах преди мен Петков. Винаги ме е впечатлява. със замаха си.

Той обяви, че 98%  – всичките им управленци са се появили на бял свят в следствие на изборни фалшификации. И в 30 години демократична история на България няма нито един законно избран“, продължи Дончев.

Дончев опроверга твърденията на Петков, че чрез хартиената бюлетина вота на българите щял да бъде откраднат и фалшифициран.

„Двете изборни технологии има и недостатъци, и предимства. Ако цитираме класика Петков, ако е прав, нито един български гражданин няма да използва бюлетина, защото ще се страхува вота да не му бъде подменен. Ако той е прав, нито един български гражданин няма да ползва хартия, защото ще му откраднат гласа.

Не е хубаво да се генерира недоверие, защото българите ще спрат да вярват, че изборите генерират тяхната воля“, каза той.

Коментирайки отказа от запис на видеонаблюдението на изборите, Дончев каза:

„Всяко предложение, което засилва прозрачността на процеса, трябва да бъде подкрепено. Решението на германския конституционен съд от 2009 година точно по отношение на машинното гласуване. В него се казва, че гражданите трябва да са сигурни и да могат да проследят дали тяхната воля е произвел резултата, който те очакват“.

Депутатът от ГЕРБ опроверга още едно грешно твърдение

„Както обичайно Петков е сбъркал. Не правителството на Борисов е осигурявало машините, а ЦИК, правителството осигури само средствата. ЦИК съдържаше членове на всички парламентарно представени партии и партиите от Европейския парламент. Има не една или две европейски страни, които са въвели машините и после са се отказали от тях,. А при нас няма отказване от машините.

Смесеното гласуване има недостатъци, но няма нито една технология за гласуване, която да няма недостатъци. Въпросът е да се съобразим с това, което искат хората“, каза той.

По думите му, свикването на нова временна комисия, както искат от ПП, която да разглежда връщането на хартиената бюлетина в рамките на един месец, не е възможно. „Имаме решение, което е взето в правна комисия, няма как то да се яви в друга комисия. Но разговор трябва да има. Вчера имаше два брифинга, наш и на ПП, и се призовавахме да си говорим, но продължихме да си говорим през брифинги“, обясни Дончев.

Томислав призна а кулоарни разговори.“ Разговарях с господин Иванов и господин Божанов. Обсъждахме различни варианти, предимства, недостатъци, изборни технологии по света. Специално в този формат има здрав разум и намерение да се намери работещо решение. Мисля, че изборите бяха прекалено скоро“, призна той.

„Много от участниците все още не са приели изборите. Има завишаване на политическия егоизъм и така се повишава опасността от нови избори. Дали ще има скоро нови избори, зависи от нивата на политическия егоизъм. На много партии не им се управлява, защото в тази ситуация то било тежко, сложно и би донесло политически щети“, добави Дончев.

Той бе категоричен, че ГЕРБ ще направи всичко възможно за сформирането на правителство.  Що се отнася до местните избори през идната есен, Дончев каза, че е много рано да се говори за имена.

„Бил съм какъв ли не. За министър-председател или не ми е дошло времето, или ми е минало времето. Ситуацията е такава, че не може да се изключи, но хайде да не говорим с имена“, каза Дончев, помолен да коментира възможността той да бъде предложен за премиер.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене