Архитект Александър Баров проектира най-емблематичната сграда в Благоевград

Инициативата „Недоразказаните истории“ на Регионална библиотека „Димитър Талев“ в четвъртък бе посветена на един от най-високите върхове на българската архитектура – Александър Баров. Колеги на големия творец се върнаха назад във времето, за да разкажат своите лични впечатления за човека и архитекта, проектирал най-знаковата сграда в Благоевград – на бившия Партиен дом, където днес се помещават най-голямата читалня в Западна България, зала „Яворов“ и двата университета – Югозападен и Американски. Най-напред архитект Костадин Сандев представи някои интересни факти от живота и делото на Баров. Негово са проектите на зала „Универсиада” в София, на сградата на посолството ни в Москва, на резиденция „Бояна” в столицата и на останалите постройки в района, на олимпийския спортен комплекс в Акра, столицата на Гана. Най-значимата сграда, проектирана от него, е Националният дворец на културата

Роденият в Разлог Александър Баров завършва архитектура във Висшия инженерно-строителен институт през 1954 година. Заема различни ръководни длъжности през активния си творчески период. Талантът му не подлежи на съмнение и е един от най-търсените специалисти. В неговите проекти личи неговото респектиращо присъствие.

Той дава всичко от себе си, работи с огромно желание и сърце, за да има и Благоевград своята най-забележителна като архитектура и изпълнение постройка. Вратата на ателието му в София по време на изпълнението на проекта в Благоевград е отворена винаги за благоевградските архитекти, които идват, за да получат инструкции и чертежи как да се продължи строителството. Защото Баров сякаш е орисан да прави красиви и значими сгради в кратки срокове. Буквално някои от чертежите ги пише на хвърчащи листове, за да може замисленият строеж на Партийния дом да се завърши до идването на дипломатическия корпус в областния център на Пиринско през 1987 година. И успява да доведе до успешен край своята мисия в Благоевград. По същия начин – за кратко време, се налага да проектира и Националния дворец на културата.

„Огромен ум и талант притежаваше архитект Баров. Но си остана скромен човек, готов винаги да помогне със съвет, много добре се държеше с младите си колеги. Вдъхновяваше ги, мотивираше ги да се развиват. Той наистина е един от безспорните върхове на родната архитектура, никой не може да оспорва неговите постижения. Баров бе изключителен и като професионалист, и като човек“, категорични бяха благоевградските архитекти, които участваха активно в дискусията.

В края на срещата колегите на архитект Александър Баров, общественикът Йордан Симонски и екипът на Регионална библиотека „Димитър Талев“ се обединиха около идеята да се постави негова паметна плоча върху сградата, която е проектирал. За да не бъде никога забравен човекът, който даде една архитектурна емблема на областния център на Пиринско. И благоевградчани да се гордеят с неговото дело, оставило своя отпечатък и тук, и в страната, и в чужбина.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене