Надя Алуминова: За мен е чест да служа на Родината

От близо година 28-годишната Надя Алуминова е военнослужещ във Военно формирование 26 400 – Благоевград. Какво може да накара една млада жена да избере тази чисто мъжка професия? Споделя, че от малка се занимава със спорт и първоначалните и интереси са и свързани с работа в полицията и противопожарната служба. А в редовете на Българската армия се озовава като на шега: „Облякох униформата на моя приятелка, хареса ми и реших да опитам. Подготвях се цяло лято за изпитите, които не са леки, но и не са много трудни. Когато човек има подготовка, винаги може да се справи“ – каза за Радио Благоевград амбициозната млада дама под пагон.

Наскоро е участвала в батальонно учение, в което заедно със своите колеги е живяла 12 дни на палатки, което за една жена е предизвикателство. Как преминава работния и ден? „Сутрин с желание обличам униформата и това ми дава самочувствие. През деня участвам в обичайните занятия и подготовки. Към този момент във военното формирование се занимавам с фотография – заснемам видеоклипове, снимки, ориентирани към тези, които имат интерес към военната дейност, да добият представа за естеството на работата ни.“

Надя Алуминова твърди, че се чувства като равен с равен в работата и с мъжете-военнослужещи. „ Не искам да ги засягам, но мога да кажа, че в определени ситуации жените се справяме доста по-добре от тях и по нищо не им отстъпване. Работим постоянно с тях – където са те, там сме и ние, не се отказваме. Това ни зарежда и ни прави по-силни и борбени, не се страхуваме от нищо“. И макар, че ежедневните и ангажименти са свързани предимно с фотографията, Надя участва във ежедневните физически занятия.

„Няма как, защото когато сме с пълно бойно снаряжение от 10-12 кг и участваме в настъпление, пеши патрули, ние трябва да сме подготвени физически и да се справим. Когато човек има воля се справя добре“. Доволна е от 12-дневното батальонно учение, в което е участвала наскоро – с ежедневните занятия на полигона и дейностите, които са били част от учението. „На мен ми беше една идея по-леко, защото заснемах видеоклипове и снимки, за да покажем на хората, как работим в реални условия. Защото понякога те си мислят, че е лесно, но не е така. За две седмици се къпеш на 3-4 дни, което не е най-приятно, но затова съм положила клетва да служа на Родината. И няма никакво значение дали ще бъде 12 или 20 дни. Така е в армията“.

За Надя Алуминова Родината е всичко – „Моят роден дом, работа, която обичам. Всичко бих направила за България“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене