Янко Кочев: „Болница се ръководи солидарно с екип! Пожелавам новото ръководство на болницата в Разлог да се справи с текучеството на кадри!

Янко Кочев икономист в сферата на здравеопазването от 24 години. Експерт в НЗОК управлявал е различни здравни заведения.
Комисията по избор на нов главен лекар избрана от общинския съвет в Разлог го класира на първо място съобразно критериите – концепция, интервю, документация и др.
След остро изразено несъгласие на Общинския съвет от служители и персонал на болницата в Разлог в крайна сметка местния парламент реши да не приеме решението на комисията и обяви нов конкурс.
Но по време на дебатите името на Янко Кочев бе спрягано като „Човек, под чието управление болници са фалирали, или изпадали в недобро финансово положение“…. Янко Кочев не присъства на заседанието и нямаше възможност лично да изслуша така представените факти, и да изложи своята позиция.

ПИРИН ИНФО го потърси с молба да коментира решението на общинския съвет да не бъде сключен договор с него за управител на МБАЛ, отправените обвинения, и мнението му за създалата се ситуация.

ЯНКО КОЧЕВ:
„Аз не съм човекът, който ще коментира дали е правилно решението или не, за мен е важно, че резултатът е един на един, някои хора знаят, какво говоря. Мога само да пожелая успех на новото ръководство. Това е решението на Общинският съвет и на този етап то е окончателно. Нямам информация за мотивите, но държа да отбележа, че във публичното пространство се появи една статия, в която се твърдеше, че съм уведомен да присъствам на това събитие, а смело мога да кажа, че никой не ми се е обадил да ме уведоми, дори по телефона.

Това означава, че сте бил в невъзможност да присъствате на място и да защитите името и професионалните си умения и качества?

Защо се налага да го защитавам? Пред кой? Аз съм дал едно доказателство, от там нататък е ясно, за какво става дума. Пред кого и за какво да се защитавам?

Питам Ви, по повод отправените да ги наречем притеснения и мнения, че при Ваше управление някои здравни заведения са стигнали до фалити?

Аз съм дал заповедта, с която е видно, кога точно е затворена болницата в Оряхово – а именно доста време след като аз съм напуснал. Оттук нататък не желая да отговарям в същия тон, и това не е моят начин на поведение и комуникация. Да сляза на същия тон… това са техните причини и виждания…ок, няма проблем.

Ще се явите ли на нов обявен конкурс за управител на МБАЛ Разлог?

Да ви кажа честно, не съм на мнение да се явя, защото идеята ми беше, че могат да се случат чисто организационно и кадрово хубави неща в болницата в Разлог. Но щом, като Общинският съвет е решил така, защо трябва да споря с тях? Да, те са принципал, и аз няма какво да споря с тях…
Искам дебело да подчертая нещо много важно, което е и в основата на моята концепция.
Няма значение, кой е ръководител на болницата. Основното е да се работи с екипа! Значи кажеш ли, че сам ще работиш и ще свършиш нещо, са пълни глупости…Ако нямаш съдействието на екипа, не можеш да свършиш нищо, да реализираш нито идеи, нито концепция, нито да развиеш едно здравно заведение. Това може да стане само, ако има разбирателство и еднинение в идеите на екипа и ръководството.
Но имам една важно препоръка:
„Бих искал да препоръчам на новото ръководство да обърне внимание на кадровата политика. Да се концентрира върху текучеството на кадри. Защо и откъде се получава така – от години упорита тенденция за много сериозно текучество на специалисти.
Съвсем, съвсем добронамерено го казвам!
Мога да им пожелая успех! Нека Общинския съвет да ползва и нещата, които съм представил, идеите за създаване на един фонд…това е утвърдено и работи.
Защо мислите други общински болници са по-силни кадрово от болницата в Разлог?
Много просто – хората работят от години в тази посока!
Пожелавам успех, и най-вече на бъдещото ръководство прозрачност при управлението, трайно привличане на специалисти и млади хора и дълготраен успех!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене