Гласът на експертите! Доктор Емилия Поюклиева пред Топ Преса: МБАЛ „Иван Скендеров“ е второто ми семейство!

Интервюто взе Цвети ДИМИТРОВА 

Д-р Емилия Поюклиева, лекарката, изродила дете в линейка на път за Гоцеделчевската болница, продължава да се вълнува, разказвайки за случилото се около 3 часа на 15 август.  Топ Преса писа това часове след случая с щастривата развръзка. Случаят превърна местната лекарка в национална звезда, пример за професионализъм. Ето защо Топ Преса покани доктор Поюклиева в своята рубрика „Гласът на експертите“, защото тя е пример и идеален мотиватор. Ето какво сподели доктор Емилия Поюклиева специално за читателите на Топ Преса.

Доктор Поюклиева неизбежният въпрос когато интервюирам лекар, е защо и как избрахте да тръгнете по-пътя на медицината?

-Здравейте на всички от Топ Преса,в рода ни няма лекар,аз съм първият лекар в моето семейство,още от дете си избрах тази специалност,играх си с куклите на доктор оттогава в мен се зароди някакво желание да бъда медик. Всичко дойте от само-себе си. Инстинкт. Нищо повече. Било е писано. Нямам друго обяснение…

Има една известна медицинска мисъл,тя е на водещ педиатър и звучи така – щастливото дете, това е здравото дете. Това ли е  е причината да изберете да се грижите за дравето на децата?

-Дечицата за мен са най-сладките пациенти,най-невинните те са най-невинните душички,много добре се работи с тях,те са чисти,искренни,много бързо се повлияват от терапията,виждам как за един ден имат положителни резултати от лечението,идват с повръщане,отпадналост,и след часове се вижда ефекта от лечението. Това ме прави щастлива. Пълни ми душата. Избрах педиатрията,просто защото много обичам децата.

Не мога да подмина и темата за трудните моменти в вашата професия,как съумявате да ги преживеете и как ви се отразяват те?

-Медицината е тежка професия,особено за жена. Лекар съм но съм и човек, трудно е в моментите в които се чувстваш безсилен или се случват нпериетни неща но с течение на времето се свиква по лесно да се преглъщат трудностите. Но след всеки случай остава травма в мен. Не обичам да говоря по тази тема.

Нека не бъдем скромни…но вашето име нашумя,преди месеци когато при спешен случай с бременна жена вие изродихте здраво бебе в линейка. Такива случаи показват ниво на професионализъм и повишават доверието към българската медицина.Затова ще ви помоля да разкажете повече за него?

-Да случи се,аз давам дежурства и в „Спешният център“,там всичко може да се очаква,всичко се случва,трябва да се има готовност за всички повиквания на 112. Просто работа. Свършила съм си работата и това е. Другото е медийното отразяване. Работата е това. Качваш се на линейката и правиш всичко по силите си. Един спешен итруден случай със щастрива развръзка. Здравички са бебето и майката .Аз като цяло много държа на работата си в  спешната медицина,заради неочакваното,заради адреналина… заради смелоста.

Млада майка съм и няма как да не изпозвам случая да се консултирам с специалист като Вас за правилното отглеждане на здраво дете,  най-важно да ви насоча вниманието към префенцията какво основно трябва да спазвам като родител за да може детето ми да бъде здраво?

-Моите наблюдения са,че децата от много мънички са на телефоните,но не трябва да бъде така. Трябва повече игри,родителите да им обръщат повече внимание,защото децата стават асоциални в психологически план. Във физически проблемите основно са затлъстяване, заседнал начин на живот, липса на движениеь рябва повече комуникация между родител и дете и спазнаве на основните правила – спорт, здравословно хранене, спокойствие…

Вие сте част от екипа на детското отделение на „МБАЛ Иван Скендеров“,разкажете ни за работата си тук,за екипа с който работите,за атмосверата,какво е да си част от екипа на хубавата ни Гоцеделчевска болница …И не на последно място ще ми простите за този въпрос но предвид пороците ни за здавната система , и трудностите за вашата професия..защо избрахте да останете в България?

-Аз от скоро съм в детско отделение Стипендиант съм на общината. Община Гоце Делчев ми финансираше специализацията по-програмата за която всички чуха и разбраха и тече от години.Май месец взех специалност „Педиатрия“ и реално от месец май съм тук,много съм доволна, екипа ни е срахотен,и колегите…

Няма как да не спомена колегите -Д-р Пеев е млад колега,Д-р Тонгов,Д-р Пеева,Д-р Кацарска и сестрите. Страхотен екип, като второ семейство ми е.Защо избрах България? Винаги съм мечтала да работя точно в нашата болница Гоцеделчевската. Никога не ми мина през ума да остана в София или Плевен където специализирах. Дори по време на специализацията давах дежурства в спешното отделение на Гоце Делчев,пътувала съм от Плевен до Гоце Делчев за да дойда тук да дам дежурства в бърза помощ.

Благодаря от сърце ,че приехте да направим това интервю с вас .Моля за вашето послание към читателите на Топ Преса.

-Пожелавам на всички читатели, най-вече да бъдат живи и здрави.Защото това е най-важно,всичко друго се постига.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене