След 30 г. от­ла­га­не хид­ро­въ­зел „Брез­ни­ца“ в Го­це Дел­чев вли­за в днев­ния ред на слу­жеб­ния ре­гио­на­лен ми­нис­тър Ив. Шиш­ков

Идея на над 30 го­ди­ни реа­ни­ми­ра де­пу­та­тът от Го­це Дел­чев Бог­дан Бо­цев и в пър­во­то за то­зи си ман­дат ак­туал­но пи­та­не той „подгря“ слу­жеб­ния ре­гио­на­лен ми­нис­тър Иван Шиш­ков с въп­ро­са ще се слу­чи ли хид­ро­въ­зел „Брез­ни­ца“ и еве­нтуал­но – в как­ви сро­ко­ве.

Още по вре­ме­то на со­циа­лиз­ма ста­ва ясно, че во­да­та в ра­йо­на, кой­то об­хва­ща Го­це Дел­чев, Гър­мен, Са­тов­ча и Ха­джи­ди­мо­во, на­мал­ява и е необ­хо­ди­мо да се из­гра­ди язо­вир, об­яснява де­пу­та­тът. През 2004 г. за­поч­ва проуч­ва­тел­на дей­ност по из­готв­яне на проект за из­граж­да­не на хид­ро­въ­зе­ла в зем­ли­ще­то на ед­нои­мен­но­то се­ло. Съ­ща­та го­ди­на „Хид­ро­ват“ АД съв­мес­тно с об­щи­на Го­це Дел­чев правят тех­ни­ко-ико­но­ми­чес­ки проуч­ва­ния и съг­ла­су­ва­ния с МОСВ и МЗХ за въз­мож­ност да се из­гра­ди ком­плек­сен язо­вир „Брез­ни­ца“, кой­то ще се пол­зва за пи­тей­ни нуж­ди и за по­ли­ва­не в се­ла­та Брез­ни­ца, Кор­ни­ца и Лъж­ни­ца, как­то и да из­вър­шва ре­гу­ли­ра­не на про­лет­ния оток на 3 ре­ки чрез язо­ви­ра.

Б. Бо­цев раз­по­ла­га с пис­ме­на справ­ка от ВиК – Бла­гоев­град, че сред­ният не­дос­тиг на во­да в ре­гио­на въз­ли­за на 3,2 млн. куб.м. Са­мият язо­вир „Брез­ни­ца“ ще га­ран­ти­ра обем от 8 млн. куб.м, ос­вен то­ва с реа­ли­зи­ра­не­то му ще се да­де въз­мож­ност за из­граж­да­не­то на 4 ВЕЦ-а с об­ща мощ­ност 12 ме­га­ва­та, уве­рява той. При строи­телс­тво­то на язо­ви­ра ще се от­крият око­ло 30 вре­мен­ни ра­бот­ни мес­та за не по-мал­ко от 2 г. и 10 пос­тоя­нни ра­бот­ни мес­та, из­чис­лил е Бо­цев.

Спо­ред не­го проек­тът замрял през 2005 г. за­ра­ди неу­точ­не­на собс­тве­ност на зе­ми­те в зо­на­та.

Кме­тът на Го­це Дел­чев Вла­ди­мир Мос­ков оба­че зая­ви за „Стру­ма“, че проб­ле­мът със зем­ята от­дав­на е из­чис­тен – знае се кои те­ре­ни са об­щин­ски, кои дър­жав­ни и час­тни, ра­бо­та­та оба­че спряла, за­що­то об­щи­на­та не ус­пяла да на­ме­ри па­ри за проек­ти­ра­не.

„Язо­ви­рът е пла­ни­ран на мно­го ху­ба­во място, бли­зо е до ста­рия път Го­це Дел­чев-Брез­ни­ца-Доб­ри­ни­ще, на око­ло 1400 мет­ра над­мор­ска ви­со­чи­на в Пи­рин, и ще има въз­мож­ност гра­ви­тач­но во­да­та да сти­га до­ри до Бан­ско и Раз­лог“, об­ясни Мос­ков, за ко­го­то то­зи проект съ­що е сред прио­ри­тет­ни­те. „Към мо­мен­та има из­гот­ве­ни пред­проек­тни проуч­ва­ния и съг­ла­су­ва­ния, но без дър­жа­ва­та няма да мо­жем да се спра­вим. Опи­тва­ли сме през пос­лед­ни­те го­ди­ни да тър­сим пуб­лич­но-час­тно парт­ньорс­тво за проек­ти­ра­не, из­след­ва­ния и из­готв­яне на ра­бот­ния проект, но за съ­жа­ле­ние няма по­ло­жи­те­лен ре­зул­тат“, приз­на­ва Вл. Мос­ков.

Пре­ди 5-6 г. язо­ви­рът мо­же­ше да се пос­трои сре­щу 30-35 ми­лио­на лв., по пред­ва­ри­тел­ни из­чис­ле­ния, се­га ве­роя­тно смет­ка­та ще е двой­на. Съо­ръ­же­ние от та­къв ма­щаб се строи за око­ло 5 го­ди­ни.

ВА­НЯ СИ­МЕО­НО­ВА

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене