Свещеници и миряни почитат паметта на митрополит Натанаил в град Гоце Делчев

9 години от кончината Неврокопския митрополит Натанаил се навършват на 16 ноември. Неврокопска епархия ще почете паметта му на 12 ноември със служба в храм „Свето Успение Богородично” в град Гоце Делчев. В църквата ще се отслужи заупокойна света литургия, която ще започне в 09,00 часа. Панихидата, отслужена от свещенослужители, ще е от 11,00 часа.

Неврокопският митрополит Натанаил е роден през 1952 г., владиката почина на 16 ноември 2103 г. навръх своя 61-ви рожден ден след тежко боледуване. Той служи на църквата като митрополит от 24 април 1994 година до кончината си.

Преди няколко години Общинският съвет в Гоце Делчев взе решение площад в центъра да носи името на Натанаил. Той се намира между улиците „Бяло море“ и „Търговска“. Общинският съвет прие с абсолютно мнозинство предложението на кмета на общината Владимир Москов. По този начин местната власт почете делото и паметта на владиката, който разви широка духовна и родолюбива дейност приживе. Неврокопчани помнят активната му работа като духовник за подпомагане на социално слабите граждани и моралната подкрепа на младите хора, за изграждането на много православни храмове. Постави се и паметна плоча с барелеф на владиката.

„Натанаил бе истински християнин и водач на църквата. Много голям патриот и българин. Направи много за духовенството, за строителството на православни храмове. Той бе уважаван не само у нас, но и зад граница от всички – духовници, политици, обикновени миряни”, твърдят неврокопчани.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене