Добър сезон за ловците в ЛРД-Дяково, община Дупница

Успехи в лова на дива свиня имат ловците в село Дяково – от началото на сезона дружинката, която е част от ЛРС-Дупница, е отстреляла 10 диви свине.
Последните две са отстреляни по време на излет миналия уикенд. Улучени са от Янко Младенски и Калоян Котев.
Най-много точни попадения тази есен имат председателят Божидар Данаилов и Марио Бачев, отстреляли по две диви прасета.

Сред точните стрелци е и Борис Колчаков, който до момента е отстрелял една дива свиня, казаха от ръководството на дружинката. Оттам отчитат и отстрел на 5 чакала и 3 лисици.
Дяковските ловци отбелязват, че в района има достатъчно диви свине. Похвалиха се и със завръщането на сърната и заека на територията, на която ловуват.
„Този сезон при нас има достатъчно дивеч. Радващо е, че вече срещаме и сърни, и зайци, които бяха изчезнали. Наблюдаваме възход в популацията на тези два вида, на които засега при нас не се ловува. НарастваВ дружинката са 98 души, предимно млади ловци. Не малка част от тях – над 60 души, са на възраст под 30 години. Има и четирима новобранци, от този сезон. Ловуват предимно по-младите – тези между 20 и 45 години.
От ЛРД-Дяково посочиха, че редовно подхранват дивеча.

„Имаме 7 хранилки, които всяка седмица зареждаме с царевица, сол и минерална паста. Пастата ползваме за примамване, така установяваме и каква е популацията. Имаме и 4 дивечови ниви, засети с житни култури. Житото и овесът остават за пролетта”, обясни Божидар Данаилов.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене