Веднага подадохме сигнала до БАБХ-Благоевград, чийто служители още вчера са били на място и са взели проби от мъртвите птици.

Кръстьо Веселинков от Хаджидимово пита: Къде изчезнаха врабчетата

Къде изчезнаха врабчетата и други птици, които зимуват у нас? Този въпрос повдигнаха жители на град Хаджидимово, забелязали и доста мъртви птици. За човешка намеса ли става дума, или за природен катаклизъм? Проверка по сигнала направи БНР .

Доскоро в двора на голямо дървопреработвателно предприятие в Гоцеделчевско било пълно с врабчета. Изведнъж те изчезнали. Собственикът Кръстьо Веселинков започнал да намира и мъртви птици, дори от вида диви гълъби. Това определено разтревожило работещите в предприятието, а и местните хора, които са свикнали с птичата песен.

Снимка: Кети Тренчева

Снимка: Кети Тренчева

Веднага подадохме сигнала до БАБХ-Благоевград, чийто служители още вчера са били на място и са взели проби от мъртвите птици. За резултата ще трябва да изчакаме няколко дни.

Оказа се обаче, че популацията на врабчетата, а и на други видове птици, тревожно намалява. Това обясни Митко Попов, представител на Българското дружество за защита на птиците, който стана известен с проекта „Осинови щъркелово гнездо“ в гоцеделчевското село Баничан.

Докато чакаме отговор на въпросите защо умират и къде изчезнаха врабчетата, разбрахме и една добра новина от района. Птича обсерватория съвсем скоро ще отвори врати за посетители.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене