Председателският съвет в Сандански поиска ОбС да ревизира договора с БФС за безвъзмездно предоставяне спортната база на ФК „Вихрен”

Да се ревизира договорът, сключен между БФС и ФК „Вихрен“ /Сандански/, с който през октомври 2020 г. е отдадена за безвъзмездно ползване на клуба цялата спортна база – градски стадион, тренировъчно игрище и съблекалните, ще настояват от Председателския съвет към ОбС. На заседанието на членовете на Председателския съвет бе дебатирано, че този договор се сключва с трета страна – ФК „Вихрен”, по вече действащ договор между общината и БФС от 2019 г., което било в нарушение на правните норми и на практика от близо две години ОФК „Вихрен“ не само ползва базата, а и събира такса на всички граждани на община Сандански, дошли да спортуват на тренировъчното игрище и на лекоатлетическата писта.

Съветникът Живко Иванов припомни на колегите си, че БФС няма правомощия да сключва договор с трета страна, каквато се явява ФК „Вихрен“. По този договор таксите и сметките за ток, вода и други разходи се поемат от БФС, а не от община Сандански, напомни съветникът. В решението на местния парламент от 2019 г. няма клауза, която да регламентира преотдаването на базата на трети лица, а именно на ОФК „Вихрен“. Иванов допълни, че в последния работен ден на октомври е провел среща в БФС със секретаря на федерацията и същият е споделил, че е запознат с договора. Дал е и уверение, че ще извърши проверка и ако е нужно, ще бъде прекратен договорът на федерацията с ФК „Вихрен“. „Ние нямаме решение, че сме предоставили спортната база на ФК „Вихрен“, добави още съветникът.

Иванов предложи да се извадят на светло всички договори на Община Сандански с футболния клуб и да се изчистят незаконните практики. По груби изчисления, в случай че два или три квартала в Сандански искат да играят футбол, разделени на два отбора /общо 22-ма души/, ще трябва да заплатят 100 лева за час в касата на ФК „Вихрен”, вместо парите да отидат в общинската хазна.

ЛИДИЯ МАНЕВА

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене