Москов: На някои дневната доза ракия им струва повече от здравната осигуровка

75996-632x358

„Ако дневната доза ракия на някой човек струва повече от здравната му осигуровка – 16,80 лева на месец, и той реши да пие, вместо да си плаща за здраве, то той е направил своя избор и не бива да вини системата”. Това заяви в ефира на Нова тв министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

Той бе категоричен, че здравната системата трябва да се финансира, за да можем всички ние – без значение дали сме бедни или богати, да я ползваме, когато имаме нужда.

Министърът коментира редица критики, отправени към него, във връзка със здравната реформа.

Той разясни и изказването си, че линейките, които влизат в гетата, трябва да са придружени от полицейски патрул.

„Преди да е влязъл законът в гетата, няма начин там да влязат здравеопазването и образованието”, категоричен бе Москов.

Той подчерта, че основните стъпки, които ще бъдат предприети за промяна на здравната система, са три: разделянето на здравните пакети на основен и допълнителен; изваждане на редица дейности от болничната и доболничната помощ и точен отчет за това къде отиват парите, които пациентите плащат на Националната здравно-осигурителна каса.

Москов определи преговорите между държавата, касата и Българския лекарски съюз като „котка в чувал”, защото не ставало ясно защо дадена услуга струва определена сума и защо периодично се налагат увеличения на цените.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене