Скандал! Безплатното саниране в Пиринско – пълна „Пунта Мара“!

Кметовете са провели по три срещи с домоуправителите и признават, че недоволството от хората е сериозно. 

Новата програма за “безплатното” саниране” разгневи хората в Пиринско. Те масово се отказват от нея и смятат, че това е някаква държавна измама, за да се облагодетелстват фирмите за енергийно обследване.

Стотици са възраженията отправени към Общините в региона от домоуправителите, които искат кметовете да протестират и да искат промяна в критериите.

“Ние сме блок с 10 апартамента, искат от нас по 1000 лева за енергиен паспорт и ако не се класираме парите, не се връщат. Това е пълно обирджийство и то по време на криза. Освен това кое е справедливото – на половината Благоевград санирането бе направено безплатно, а на другите като нас- не. Това е поредният държавен абсурд. Въпреки това хората са готови да платят, но не и да ни завличат с пари, ако не се класираме”, разказа Кирил Василев от блок в Благоевград.

Кметовете на общини са провели по три срещи с домоуправителите за санирането и признават, че недоволството от хората е сериозно и справедливо. Вече има внесени възражения от кметове на общини. Такъв пример е Разлог.

Зам.-кметът на малката община Иван Гюров казва: “Ние не сме конкурентоспособни по програмата за енергийно обновяване, искаме промяна на критериите”.

Към настоящия момент в рамките на едно предложение може да се включва само една сграда/блок секция, това за нас означава, че за всяка сграда трябва да се подаде отделен проект и трябва да покрива редица критерии, които за жилищни сгради в община като нашата е нереалистично, посочи още Гюров. По думите му това ще затрудни изключително много подаването на проектни предложения, както и последващото управление и отчитане.

“Предложили сме на МРРБ в едно проектно предложение да могат да бъдат включени повече от един блок. По тази процедура Община Разлог ще бъде в пряка конкуренция с всички останали 264 общини”, даде пример зам.-кметът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене