Хотел от разложкото с.Баня спечели отличие в Словакия

В България може да се прави модерно хотелиерство, каза в интервю за БТА Явор Капитанов – собственикът на „Хот Спрингс Медикъл & СПА Хотел“, отличен в категория „Иновативен СПА хотел на годината“ на тазгодишния конгрес на Европейската СПА Асоциация (ЕСПА), който се проведе в Пиещани, Словакия.

Първото място хотелът, разположен в разложкото село Баня, печели заради иновативния комплекс, собствения чифлик, използването на минералната вода и целия комплекс от услуги, посочи Явор Капитанов. В интервю за БТА той коментира още начина, по който е постигнат този успех, качествената храна, която привлича туристите, работата по време на COVID-19 и кадрите, които са част от екипа.

„Иновативното в „Хот Спрингс“ е целият комплекс от дейности, които осигуряваме, като основното, специално за тази награда, е начинът, по който храним нашите гости. Забележете, не казвам изхранваме, а храним и това са две различни неща. С тази цел създадохме нашия чифлик“, разказа Явор Капитанов.

В чифлика се отглеждат плодове и зеленчуци, както и животни, сред които прасета от една от най-старите породи в Европа, възстановена от унгарските фермери – „Мангалица“. В чифлика се отглеждат и кокошки, за да се предлагат на гостите домашни яйца.

„Правим туршии, сладка, конфитюри, зимнина, картофи произвеждаме. Извадихме към 40 тона картофи, които са само за тук, тъй като няма да ни стигнат вероятно. Ябълковата градина и градината с крушите тази година даде много добър плод. Доматени сосове произвеждаме за готвенето и то в количества, които да ни стигнат, а хотелът не е малък.“, посочи собственикът на „Хот Спрингс Медикъл & СПА“. По думите му именно това е сред иновативните идеи, които предлагат – не просто хотелиерство, нито само СПА услуги, но и истинска храна, произведена от нашата земя.

Друг критерий, който е взет предвид, е начинът, по който в хотела използват минералната вода и по-конкретно нейното максимално оползотворяване. Минералната вода извира с температура около 60 градуса, посочи Капитанов. Част от температурата се отнема, за да се ползва в басейните в хотела, откъдето излиза с температура 29-30 градуса.

„Преди водата се вливаше в канализацията, сега, с помощта на термопомпи, сме направили една система, искаме до последно да излъчим енергията от тази вода още повече, за да я използваме в две нови оранжерии, които създаваме, за да може да произвеждаме зеленчуци и през зимата. Водата, която преди се изтичаше в канализацията на температура 29-30 градуса, сега ще се изтича през зимата с температура пет градуса, тъй като правим една модерна система с термопомпи, автоматизирана с буферни съдове и т.н.“, разказа Капитанов.

Според собственика на хотела, отличен за най-иновативен в Европа, резултатите показват, че са на прав път. СПА туризмът в района е целогодишен, а хотелът е запълнен във всеки сезон.

„Ние по време на COVID-19, въпреки всички ограничения, пак работихме добре и доказахме, и ще продължим да доказваме, че в България може да се прави модерно хотелиерство, може да се прави природосъобразно хотелиерство и бизнес, и с удоволствие бих си споделил опита с колеги, които искат да се развиват, които искат да правят нещо подобно или по-различно, бих им разказал къде могат да сбъркат и къде не трябва да бъркат“, каза Капитанов.

Пътят, по който се развива хотелът е труден, но за целта екипът е от хора с различни умения, а намерението да се развиват не се изчерпва с изграденото до момента.

„Скоро ще бъде готов работният проект на един детски център, който аз наричам детски клуб или клуб на децата по-скоро, защото не ми харесва този израз „детски център“. Ние ще бъдем едно събирателно място за готини малки хора, които ще идват тук, ще има кабинети по някои занаяти – за керамика, рисуване, някои местни занаяти, които хората са позабравили, за тях ще бъде забавно. Ще има зала за игри и спорт, вътре – с най-различни стени за катерене, батути и какво ли не още. Ще има два – три басейна, специално пригодени за малки деца, където ще правят учебни гимнастики. И също – нещо, което не съм чул от години някъде да се прави – ще има малка театрална сцена за куклен театър за детски постановки, ще каним актьори и режисьори от цялата страна. Не всеки ден, разбира се, но един – два пъти в седмицата ще има представление и това ще бъде за целия район. Прави се стъпка по стъпка“, добави Явор Капитанов.

Хотелът е печелил награди и от туристически организации в България, а последната определят като голямо признание за целия район и за колектива, който работи в „Хот Спрингс Медикъл & СПА“. Екипът е изключително мотивиран и всеотдаен, затова се постигат резултати, каза още собственикът на хотела.

„Благодарение на нашата работа много от младите хора останаха тук, те се реализират. Те се реализират като хора, които са завършили педагогика, имаме такива служители, хора, които са завършили специално икономическо образование, хора които са завършили туризъм, хора, които са завършили кинезитерапия, при нас има лекари, защото има медицински център към хотела и имаме много добре обучени кинезитерапевти и физиотерапевти, които основно се занимаваме с проблеми на опорно – двигателния апарат“, посочи Явор Капитанов.

В хотела в село Баня работят около 160 служители. По думите на собственика липсват стимули от страна на държавата, за да остават хора в България. Благодарение на по-големите хотели, както и по-малки, и къщи за гости, селото е оживено, младите хора остават да живеят тук, тук отглеждат и децата си, за разлика от други села, в които има само възрастни хора, допълни той и посочи, че друг проблем е липсата на кадри.

„Всички знаем какво значи липса на кадри. Не липса на кадри, то няма хора, човешки същества няма, няма тези същества дето идват на два крака“, каза Капитанов и допълни, че цели семейства напускат страната и устройват живота си в чужбина.

Тук, обаче, успяват да запазят своите служители. Това става с отношение, добро заплащане и възможности за развитие, посочи Явор Капитанов.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене