Вложителите в КТБ взимат всичките си пари плюс лихви и вредни

Даниел божилов и Вера ахундова

Даниел Божилов и Вера Ахундова

В момента, в който БНБ излезе с окончателно решение, те могат да заведат дела и ще ги спечелят, смятат експерти

От казуса с КТБ при всички случаи, губещи са вложителите. Печели мажоритарният собственик на банката и управителят на БНБ Иван Искров. Това заяви д-р Вера Ахундова от Консултативния съвет за финансова стабилност.

„Ако обаче се заведат дела, вложителите ще получат целите си суми с лихвите. В момента, в който БНБ излезе с окончателно решение, вложителите могат да заведат дела и ще си получат целия депозит, лихвите по него, плюс дължимото за нанесени вреди и щети“, каза още икономистът.

Ако КТБ фалира, ще бъдат загубени 80 хил. работни места, които са изчислени от синдикатите. 5,3 млрд. лв. ще са общите финансови загуби. Ще има понижаване на кредитния рейтинг, бягство на финансови инвестиции, намаляване на вложенията в малки банки.

„Това са пари от данъкоплатците, които ще бъдат безвъзвратно загубени“, категорична е д-р Вера Ахундова.

„Докладът на БНБ не е никакъв одит. Това е оценка, направена със спусната методика от месец август и в нея няма нищо независимо, след като се прави от БНБ“, заяви експертът.

Някои компетентни органи от самото начало работят за фалита на банката и затова тя 4 месеца стои „на трупчета“.

„Ситуацията във всички случаи е свързана с политиците. Лошото е, че цялата държава участва с административния си апарат – прокуратура, банков надзор и т.н.“, убеден е Даниел Божилов от групата „КТБalive“.

Казусът КТБ ще удари цялата банкова система, защото доверието в БНБ е безвъзвратно изгубено.

„При 20 сигнала от нас срещу БНБ и Иван Искров, прокуратурата мълчи и не е направила нищо. Нямам обяснение защо“, допълни Божилов. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене