ЛЮБОПИТНА СТАТИСТИКА! В Благоевградска област най-пълни болниците за рехабилитация, в останалите всяко второ легло празно

Благоевградска област е сред най-наситените в страната с лекари специалисти и по този показател дели челните места с университетски центрове като София, Пловдив, Стара Загора и др. Това става ясно от интерактивната карта, която вчера Националната здравноосигурителна каса активира на сайта си. На този етап тя съдържа данни за договорени и извършени дейности по области, като плановете са да разширява обхвата, за да предоставя на гражданите всичко най-интересно, свързано с българското здравеопазване.

През април т.г. РЗОК – Благоевград е имала сключени договори със 132 джипита и 9 групови практики за доболнична помощ, както и със 195 индивидуални практики със специалисти и 25 медицински центрове и ДКЦ.

От показателите, които се следят, впечатление прави, че не е направено нито едно посещение за осъществяване на здравни грижи за новородено до 14 дни след изписване от лечебното заведение, но са направени 3398 задължителни имунизации и реимунизации на лица до 18 г. и над 5700 профилактични прегледа на деца от 0 до 18 г. Въпреки масовото оплакване на джипитата, че пациентите им не си правят задължителните годишни профилактични прегледи, такива са отчетени, и то не малко – 11 686 на лица над 18 г.

Само 40 жени в областта са си поставили препоръчителната ваксина срещу рак на маточната шийка, а 278 са се ваксинирали срещу ротавирусни гастроентерити. Никой обаче не се е ваксинирал срещу сезонен грип или Ковид-19.

Безспорно сред най-любопитните данни в момента на картата са тези, свързани с използваемостта на болничните легла. От нея е видно, че НЗОК има сключени договори за 49 812 болнични легла в страната и тяхната използваемост е едва 48.94%. Това означава, че през по-голямата част от времето повече от половината болнична база в страната стои празна. В София, където са концентрирани най-много болници с общо 12 440 легла, използваемостта на леглата е дори още по-ниска от средната за страната – 45.95%.

Най-ниска е използваемостта на леглата във Видин (31.15%), Кюстендил (33.75%) и Варна (38.96%). За разлика от тях, Благоевград е в групата на областите с използваемост на леглата над 50- 50.7%. Тук най-заета е легловата база на Специализираната болница за рехабилитация в Марикостиново – 95,9% използваемост, както и на Специализираната болница за рехабилитация в Петрич – 95,7%. От големите болници в областта МБАЛ ПУЛС води с 56,3% използваемост на леглата, в МБАЛ – Благоевград процентът е 50,4, а в Югозападна болница – 56%. Впечатление прави високият процент заетост на леглата в Специализираната болница по пневмофтизиатрия на Благоевград – 65,2%, докато в онкоболницата „Св. Мина“ заетостта на 105-те легла е едва 47,8%.

Областта е доста наситена и със стоматолози. Касата има договор с 325 лекари в първичната извънболнична дентална помощ и 2-ма в специализираната помощ.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене