УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ! Млада дама от Рибново сама създаде свой фолклорен ансамбъл, който бележи големи успехи у нас и в чужбина! !

Интервюто взе Цвети ДИМИТРОВА 

Чувствам се развълнувана да ви запозная с успешна и чаровна млада дама която отдава душата си на музиката,по-точно Фолклора,за всички е ясно,че народната музика е съкровище..съкровище което е запазена марка в България за вечни времена,горда съм от факта,че млади дами като Невсе Сирак,неспирно ни показват,че това съкровище,ще живее за вечни времена.

Благодаря, от сърце че приехте да направим интервю с вас, впечатлени сме от вашият талант и перфекционизъм с сверата на фолклора и народните танци,представете се пред читателите на многобройната ни аудитория. Разкажете ни откъде започна всичко..от колко време сте любител на народната музика и по-скоро на народните танци?

-Здравейте казвам се Невсе на 22 години от село Рибново. От много малка обичам да слушам народна музика и да се обличам в нашата носия .Ходих на курс по-народни танци в град Благоевград и се впечатлих от магията на танца. В Рибново всеки беше забравил какво е да има ансамбъл и някой да се занимава с това,а нашата тардиция са сватбите и нашите пъстри шарени носий са доста интересни и за това реших да се заема със задачата да покажа тази традиция не само на хората в България, а и в чужбина.

Предвид успешното ви развитие в сверата на народните танци,гостували ли сте в съседни държави да отразите уменията си ?

-Да разбира се,вече имахме участие в република Турция.Имаме доста покани от хора, които искат да видят всичко което правим а хореографията която измислих с помоща на мойте талантливи момичетасе се хареса на всички места където сме били до сега.

Бихте ли ни споделили подготвяте ли нещо ново с което да изненадате своите почитатели и публиката?

-Да в момента продължаваме да учим нови песни и танци,както с участията си започнах съвсем сама с огромно желание и с подкрепата на Община Гърмен достигнахме до много хора.Надявам се да продължим това с децата защото има какво да покажем.

Какъв е възрастовият диапазон на членовете на вашият ансамбъл, как успяхте да ,мотивирате колегите си да застанат до вас?

-Възрастовият диапазон е от 14 до 18 години. Голямата група е от момичета и от 8 до 13 години малката групичка от момичета. Аз много обичам нашите традиции,обичам носията и винаги съм искала това да се запази в нашето село и да се предава на поколенията това което са ми предали моите баби. Именно за това реших да мотивирам хора като им обясних ,че това трябва да се запази в Рибново защото е много ценно и благодаря на кметовете който ми помогнаха това да се идеята ми да се разрастне и да стане реалност, която достига доста високо ниво.

Къде е извора на вашият репертоар,и от кой черпите вдъхновение?

-Като малка много гледах и слушах песните на Николай Славеев,като цяло той е моят любим певец от Българският Музикален Фолклор и като слушам неговите песни много се ,вдъхновявам.Всъщност аз съм от фамилия която пее и танцува много добре и моята голяма подкрепа и вдъхновение ми е и една моя близка братовчедка и майка ми на който съм много благодарна ,те ми казаха къде трябва да вървя и как трябва да го правя.показаха ми какви грешки допускам и как да ги поправя.И не на последно място черпя вдъхновение и от моите талантливи момичета които са много вдъхновени от това да танцуват и пеят,те имат таланта и го показват на всяко участие все повече и повече.Благодаря им от сърце за това че ме вдъхновяват да работим заедно с всеки изминал ден.

Подготвяте ли се за предстоящ концерт в близкото бъдеще?

-дД след няколко дни заминаваме за Истамбул,където имаме и предложение за договор и с Турска фирма която организира сватбени тържества и ако се договорим ще подишем и договор между тях и ансамбъл Рибново.

Благодарим от сърце,че приехте да дадете интервю пред многобройната ни аудитория, моля за послание към читателите на Топ Преса.

-Посланието ми към читателите пазете нашите Български Традиции ,защото са изпълнени с цветност,талант и красота.Обичайте България и бъдете горди Българи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене