Трудова борса в Разлог

Дирекция „Бюро по труда” в Разлог организира днес специализирана трудова борса. На събитието присъстваха работодатели, които обявиха свободни работни места в сферата на туризма, като мнозина търсеха екип за всичко – от рецепционисти и камериери, до готвачи и спасители. Явиха се и около 100 търсещи работа, сред които и ученици, и хора, които не са регистрирани на трудовата борса, но разчитат на място да намерят свободна позиция.

Събитието се проведе след двегодишно прекъсване заради COVID пандемията. Директорът на Агенцията по заетостта в Благоевград Станислава Поповска коментира, че подобни инициативи на трудовите посредници имат много голям успех, защото 80% от хората, които търсят работа и са посетили борсата успяват да се споразумеят с работодателите и заемат предлаганите позиции. Част от представителите на туристическия бранш предлагат и обучения и целогодишна заетост, а основните искания на хората, които разглеждат свободните позиции са транспорт до работното място, поне едно хранене на ден.

Интересен казус бе споделен от някои от хотелиерите. Част от търсещите работа, имат едно много странно изискване те не искат да бъдат наемани законно с трудов договор и последващата осигурителна сигурност, защото получават обезщетения за безработни, а това пък не е изгодно за работодателите, които трябва да нарушат законодателството. Добрата новина от трудовата борса в Разлог днес е и, че имаше много младежи – бъдещи абитуриенти, които идваха, за да видят позициите, да разговарят и евентуално започнат работа, обучение при работодател и създадат полезни контакти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене