Тържествено отбелязване на патронния празник на НПГ „ Димитър Талев“

С тържествена програма преподаватели и ученици от Неврокопската професионална гимназия почетоха своя патрон – Димитър Талев. Мислите на твореца, дали началото на празничното честване, бяха духовни завети да бъдем достойни следовници на Талев и добри човеци: „Който веднъж е вкусил от духовна храна и е изпитал нейната сладост, той вечно жадува за нея и я търси.“, „Да се научим най-напред да милеем един за друг, да се жалим, та да се хванем всички ръка за ръка…”
В поздравителното си слово заместник – директора по учебната дейност акцентира на това как мисията на съвременните будители в днешния „ събуден“ от технологиите свят става още по-голяма и още по-важна.

Поздравителен адрес бе получен от кмета на община Гоце Делчев – г-н Владимир Москов. В обръщението си към учители и ученици г-н Москов изтъкна високото място, което НПГ „ Д.Талев“ заема в образователната система и значимия принос на училището: „ Място, в което с много труд, обич отдаденост и професионализъм се обучава бъдещето не само на нашия град и общината, но и на страната“ – се казва в поздравителното писмо. Кметът Владимир Москов поздрави и екипа на НПГ „ Д.Талев“ за престижната награда, която училището получи в конкурса „ Знак за качество“, категория „ Институционална среда“, организиран от Националния инспекторат по образование.

Тържествено бяха наградени и учениците, отличени в два училищни конкурса – ежегодния конкурс за написване на художествена творба по цитат от творба на Димитър Талев и конкурс за презентация на тема „Народни будители“.
Наградените ученици са:
Първо място за художествен текст на български език – Ивана Дакова, 8в
Първо място за художествен текст на руски език – Мария Михайлова, 11в
Първо място за художествен текст на френски език – Мира Лефтерова, 12в
Първо място за художествен текст на немски език- Адиле Тарал, 12е
Първо място за художествен текст на английски език – Мария Христова, 9в
Специална грамота за написване на художествен текст на руски език – Едуард Виштак, 11е.

И в конкурса са мултимедийна презентация – първо място -Катерина Богданова -8е, второ място- Цветелина Караиванова – 9б, трето място – Мария Димитрова -8г.
Честванията на Патронния празник и Деня на будителите ще продължат и през следващите дни. На 01.11.2022г от 13.00 часа ще прозвучат откъси от наградените есета в конкурса за художествен текст по мисъл на Талев.
В социалните мрежи ще бъде излъчена рубриката „ Гласовете ви чувам“ с автентичните гласове на български творци и с поздравите на техни наследници към гимназията и обществеността.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене