17 септември – Световен ден за безопасност на пациента

На 17-ти септември отбелязваме Световния ден за безопасност на пациента. Началото на инициативата е поставено през май 2019 г., по време на 72-та сесия на Световната здравна асамблея.

В основата на идеята за честването на този ден е заложен фундаменталният принцип на медицината: „Преди всичко не вреди!“. Сред главните му цели са повишаването информираността и отговорността на всеки един от нас по отношение на собственото му здраве. Поставя се и акцент върху значението ангажираността на цялото общество с осигуряването на качествени и навременни медицински грижи.

Водено от убеждението, че грижата за пациента трябва да е приоритет на всяка здравна система, през всеки ден от годината, Министерството на здравеопазването създаде специализирана дирекция, която си поставя за цел да защитава пациентите и техните права.

За първи път тази година българските пациенти могат да посрещнат 17-ти септември убедени, че грижата за тях, тяхната безопасност и сигурност, са сред основните приоритети на Министерството на здравеопазването и Дирекция за защита на правата на пациентите.

Всяка година темата на Световния ден е различна. Днес той поставя фокус върху необходимостта от осигуряване на безопасни грижи за майките и новородените. В контекста на пандемията от COVID-19 това е от първостепенна важност, предвид предизвикателствата, пред които тя изправи всички здравни системи по света.

Затова, по повод Световния ден за безопасност на пациента, Министерството на здравеопазването припомня колко е важно в настоящата епидемична обстановка да спазваме въведените в страната противоепидемични мерки, както и да се възползваме от преимуществата на ваксините, които са единственото доказано до момента средство за предпазване от коронавирусната инфекция. Така пазим не само себе си, но и здравето и живота на всички около нас, и не на последно място – на медицинските специалисти, без компетентния труд на които не бихме могли да се справим в тази безпрецедентна ситуация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене