Лятна археологическа школа за деца ще се проведе в Археологически музей – Сандански

Археологически музей – Сандански обяви своя прием за лятната си археологическа школа „Търсачи на старини“. Дейностите ще се проведат в датите между 24-ти и 28-ми юли и в тях могат да се включат деца на възраст между 11 и 15 години, каза за БТА д-р Светла Петрова, главен уредник на музея.

Работата с деца, която сме нарекли „Търсачи на старини“, вече стана традиция. От доста години работим с деца, създавайки любов към историята, любов към археологията и любов към миналото на нашите прадеди, каза още д-р Петрова.

Археологическата школа предвижда презентации на отделни обекти от района на Сандански и обща презентация за археологията. Сред темите са монетосечене, праисторическото развитие на града, как е започнал животът и как е продължил до наши дни.

Организираните групи ще научат повече за археологията като дисциплина, която подпомага и изяснява историческото развитие. Ще научат как се организира археологическо проучване, как се провежда, как се създава нужната документация и как се съхранява и експонира. Ще се запознаят с модните тенденции през вековете и как дрехата е показвала социалната принадлежност на хората, каза още уредникът на музея.

По време на школата децата ще имат възможност да търсят находки, да създадат копия и сами да ги съберат в експозиция. Ще преминат през целия процес на подготовка за археологическо изследване, провеждането и експонирането му. Наред със забавлението децата ще придобият много нови знания и практически умения, каза д-р Петрова.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене